BiH prijeti nestašica ljekara, svi odoše put Njemačke

Vijesti 22. dec 201619:13 > 19:17
N1

Berlin i drugi njemački gradovi obećani su gradovi za brojne bh. ljekare.

O uslovima ne treba ni govoriti, kaže jedan od njih za našu TV. Ko će za deceniju liječiti ljude u BiH, logično je pitanje koje se postavlja nakon iznošenja podataka o masovnom odlasku ljekara iz naše zemlje.

Prema podacima Federalne ljekarske komore, samo u prvih devet mjeseci i samo iz FBiH u inostranstvo je otišlo preko 200 ljekara. A broj nije konačan…

Adnana smo zatekli na putu kući iz Njemačke ambasade. Mladi ljekar okončao je posljednje pripreme prije nego napusti Sarajevo, a život i karijeru nastavlja u Bavarskoj.

“Ja sam 2015. završio fakultet i onako kao mlad ljekar pun entuzijazma čekao sam priliku da se negdje pokažem i iskoristim znanje koje sam stekao. Prolazilo je vrijeme, prilika nije bilo i zapitao sam se šta bih mogao uraditi da počnem raditi nešto”, kaže Adnan Gagula, ljekar.

Lako do posla, bolji uslovi, mogućnost usavršavanja – sve to kao razlog odlaska navode ljekari sa bosanskom diplomom i njemačkom adresom.

“Prvi razlog je zato što sam tamo dobio priliku, a ovdje ne. Osnovni razlog je zaposlenje. Samo zaposlenje”.

Zbog pet puta veće plate, neke smo već dobili na njemački broj telefona:

Armana Kazlagić, ljekarka nam je kazala: “Razlika u odnosu na ono što sam doživjela u Bosni je da se ovdje niko ne mora nikoga moliti za posao. Pitaju te šta znaš raditi. Ja sam u roku od sedam dana imala tri razgovora za posao i tri pnuđena radna mjesta. Poštuje se ljekarski poziv, izuzetno je ciljenjen. Mislim da o plati ne moram ni govoriti; To je sve neuporedivo”.

Na lanac nezadovoljstva u zdravstvu upozorili su i iz Sindikata doktora medicine i stomatologije.

“Kako će biti pacijent nezadovoljan, ako mu je ljekar nezadovoljan. Kako će ljekar biti zadovoljan, ako nema osnovne uslove za rad?”; kaže nam doktor Rifat Rijad Zaid.

“Mi ćemo ovakvim ponašanjem Federalnog ministarstva zdravstva doći do trenutka kada u ovoj državi više neće biti doktora. Neće imati ko da nas liječi”, ocijenio je Izet Hočko iz Sindikata doktora medicine i stomatologije u Sarajevu.

Odlaski ljekara nisu novina. Brine trend i sve više odlazaka mladih ljekara, upozoravaju iz federalne ljekarske komore.

Da svaki dan iz FBiH ode jedan ljekar, podaci su Federalne ljekarske komore. Te podatke Federalna komora dobila je od kantonalnih komora, a prema njima, najviše ljekara otišlo je iz Unsko-sanskog kantona, ukupno 80.

Na drugom mjestu je Tuzlanski, a na trećem Sarajevski kanton. Ovi podaci su zvanični, a ne i konačni, jer nigdje nisu evidentirani oni koji su tek diplomirali i sa tek stečenom diplomom otišli raditi u inostranstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.