Poznata sudbina TTU-a, a šta će biti sa bivšim radnicima?

Vijesti 22. dec 201619:24 > 19:38
N1

Nakon četiri bezuspješna kruga prodaje, TTU Tuzla danas je konačno kupila novoosnovana firma "TTU Energetik" u vlasništvu Elektroprivrede i RMU Banovići za oko šest miliona maraka.

Tvornica je prošle godine otišla u stečaj, a federalna vlada je obećala otvaranje nove firme, upošljavanje 150 radnika i uvezivanje staža. Radnici od tada na birou i u neizvjesnoti čekaju bolje dane.

“Svakim danom mi ispadamo iz tih naknada sa biroa. Šta, gdje da se zaposle? Gdje da nađu? Od čega da žive?”, kaže Husnija Alibašić, bivši radnik TTU.

Vijest da je fabrika konačno prodata, dočekali su i sa radošću i sa strahom hoće li im zaista biit uplaćeno 14 godina radnog staža.

“Veoma mi je drago da je došao taj momenat. Da se to riješilo, dugo vremena vodimo jaku borbu po pitanju prodaje. Na sreću došla je prodaja, nije bio konkurenata. Bila je jedna koverta, ponuđeno je toliko i to je usvojeno od strane komisije”, pojasnio je Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU.

Alisa Bijedić, stečajna upravnica je kazala: “Što se tiče ovog dijela koji je danas prodat, to je hipoteka porezne uprave, a radi se o obavezama za doprinose za radnike. Tako da će taj dio od 5 miliona i 700 biti za uvezivanje radnog staža radnicima”.

Nova firma će uposliti 65 radnika, a bivši radnici imat će prednost pri zapošljavanju jer su obučeni, imaju dugogodšnje iskustvo i znaju raditi na mašinama.

Almir Zulić, direktor firme “TTU Energetik” Tuzla je ocijenio: “Očekujemo već da sudsko riješenje o dosudi dobijemo do 10 januara. Tad možemo ući ovdje. Kad ćemo početi proizvoditi, to ovisi od opreme. Dok pregledamo, remontujemo, itd…”

Husnija je u tvornici radio 34 godine i 20 dana na radnom mjestu bravar-vulkanizer. Njegovog kadra više nema. Nada se da će dobiti priliku da nekog obuči u novoj firmi.

“Gumiranje, odnosno, lijepljenje trasnportnih sistema. Od moje struke nije ostao više niko. Bilo nas je 12 u grupi i jedini sam ja ostao. Da bi to opstalo, mora se neko osposobiti”.

U roku od mjesec dana nova treba uplatiti šest miliona na račun tvornice u stečaju. Radnici se nadaju da će staž od toga biti uvezan, ali osam neisplaćenih plata ostaje pod upitnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.