Izetbegović poručio Lessu: Nema ništa od podjele BiH

Vijesti 23. dec 201619:27 > 19:43
N1

Član Predsjedsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović boravio je danas u Stocu gdje se susreo sa predstavnicima Općinskog odbora SDA Stolac i Inicijative za Stolac. Između ostalog, govorio je i o skandaloznoj analizi Timothyja Lessa na portalu Foreign Affairsa.

Less je proveo je deset godina radeći kao analitičar, diplomata i kreator politike u Ministarstvu vanskih poslova Velike Britanije. Između ostalog, vodio je britanski konzulat u Banjaluci, Odjel za institucije EU-a, a služio je i kao politički sekretar britanske ambasade u Skoplju. U svojoj analizi Less navodi da su podjele neophodne zarad očuvanja mira na Balkanu.

Po njegovoj kontroverznoj teoriji, najviše bi ispaštala Bosna i Hercegovina, koja bi bila podijeljena između Velike Srbije i Velike Hrvatske. 

Na ovakve stavove odgovorio je i Bakir Izetbegović.

“Namjerno sam izbjegavao to komentarisati jer komentarišući pisanije nekih trećerazrednih bivših činovnika nekih ambasada samo dajete značaj tome. Nemoguće je podijeliti ovu zemlju. Jedino se mogu proizvesti konflikti. Ja mislim da niko u ovoj zemlji, čak i oni iz Banjaluke političari koji govore o tome, nisu spremni da krenu na takvu stvar, da izazovu konflikte. Dakle, nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta, nema nikakvih podjela samo unutrašnje integracije, u EU i NATO savez”, poručio je Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.