Svi predsjednikovi ljudi: Milorad Dodik ima 15 savjetnika

Vijesti 26. dec 201612:37 > 12:50
N1

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, može se pohvaliti šarolikom savjetničkom podrškom u vlastitom kabinetu. Mediji su ranije izvještavali o broju od čak 17 službenika u kancelariji prvog čovjeka ovog bh. entiteta. Uz šefa kabineta i protokola, na platnoj listi je 15 savjetnika.

Dodik je po tom broju apsolutni rekorder, a osim broja, zanimljiv je i savjetnički sastav kabineta. Tamo su dobro poznata lica ovdašnje političke scene, a svoje mjesto zauzeo je i nekoć oštri politički protivnik svog današnjeg šefa. DraganKalinić u nekom drugom vremen bio je predsjednik Narodne skupštine RS-a, a njegov odnos s Dodikom prošao je težak put – od političkih neprijatelja do bliskih saradnika.

Kalinić je bivši član predsjednik Srpske demokratske strane, a 2004. godine, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio ga je zbog navodne umješanosti u organizaciju skrivanja tadašnjeg haaškog bjegunca Radovana Karadžića. Na političku pozornicu vratio se 2009. godine nakon što je Valentin Inzko poništio odluku o zabrani političkog angažmana. Danas Dodika savjetuje o političkim pitanjima, baš kao i Nenad Kecmanović, nekada član Predsjedništva Bosne i Heregovine do sredine 1992. godine.

Kecmanović je, inače, bivši dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu koji nije imao velike političke ambicije, ali pred odlazak u penziju, ipak je stigao blizu vlasti – makar i kao savjetnik nekadašnjeg kolege reformiste.  Još jedno interesantno ime nalazi se na listi Dodikovih savjetnika. Prokopios Mancuranis je bivši ambasador Grčke u Bosni i Hercegovini, a nije do kraja jasno čime se konkretno on bavi u kabinetu entitetskog predsjednika. Još je veći upitnik iznad njegove zanimljive preobrazbe i nejasnog puta dolaska u najmoćniju banjalučku kancelariju. Kakogod, njegovo ime nalazi se među ostalim savjetnicima, baš kao i ime Cvijete Tanasić.

Ona Dodika savjetuje o pitanjima Brčko Distrikta. Ova bivša šefica Odjeljenja za Javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH javnosti je poznata zbog optužbe za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i naplatu dnevnica na ime lažnog službenog putovanja. Sud ju je oslobodio teških optužbi, a u kabinet predsjednika entiteta stigla je sredinom 2014. godine, u vrijeme dok je sudski proces trajao.

Srna

Dodika za privredna pitanja savjetuje MarinkoUmićević, inače direktor Tvornice obuća BEMA, javnosti poznatoj po specijalnom modelu cipela izrađenom za Melaniju Trump. Savjetnik za obavještajno – bezbjednosne poslove je Pantelija Ćurguz, bivši predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. I njega je, tada kao potpredsjednika Srpske demokratske stranke, prije 12 godina smijenio bivši visoki predstavnik zbog povezanosti s mrežom Karadžićevih pomagača.

Na listi savjetnika i dalje se nalazi StefanMitrović premda su mediji ranije javljali da je on ovu poziciju napustio. Njegovo ime spominjalo se u najavi izbora kao jednog kandidata za gradonačelnika Bijeljine, ali on se na kraju ipak nije kandidovao. Savjetničke pozicije u kabinetu još drže Gordan Milošević, Dijana Gajić, Dalibor Račić, Bojana Vasiljević, Aleksandar Vranješ, Pero Simić, Biljana Bokić i Miladin Dragičević – još jedno dobro poznato ime.

Bivši ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, bivši zamjenik u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica BiH i savjetnik u nekoliko navrata, danas je Dodikova desna ruka za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbjeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama.

Šef Dodikovog kabineta je DanijelDragičević dok je šef protokola Bojan Kojić – posljednji, ali ne i manje važan na bogatoj listi od 17 uposlenika kabineta predsjednika entiteta. Šefica kabineta nekoć je bila i današnja entitetska premijerka Željka Cvijanović, a istim iskustvom može se pohvaliti i Srebrenka Golić, danas ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS-a.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo iz 2013. godine, na plaće savjetnika iz budžeta godišnje potroši najmanje 3,7 miliona maraka. Plaća savjetnika iznosi oko 2.000 KM. 

Za pozicije savjetnika se ne raspisuje javni natječaj i oni za svoj rad odgovaraju samo zvaničnicima koji su ih postavili. Tako, uz stručnjake, na ove pozicije često budu imenovani političari koji su ostali bez angažmana, stranačke kolege i srodnici funkcionera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.