Mujić: Kusturica mi je nudio novac za Srebrenog medvjeda

Vijesti 27. dec 201617:08 > 18:32
N1

Film "Epizoda u životu berača željeza" nastao je prema istinitoj priči koju je supruga Nazifa Mujića, Senada Alimanović proživjela prije pet godina, a kada joj ljekari nisu željeli pomoći i tako joj ugrozili život jer nije imala zdravstvenu knjižicu.

Nazif Mujić iz lukavačkog naselja Svatovac prodao je Srebrenog medvjeda, nagradu koju je dobio kao najbolji glumac na festivalu u Berlinu za taj film. Kako kaže, neimaština ga je na to natjerala.

Nazif Mujić odlučio je kip Srebrenog medvjeda prodati jer za protekli vikend nije imao ni grama brašna u kući. Kako kaže, ponude su dolazile sa svih strana pa čak i od Emira Kusturice. Prvobitna cijena bila je 5.000 eura, ali prodat je za hiljadu manje u Srebrenik.

“Sve smo iz kuće prodavali. Ono što je bilo vrijedno, prodali smo na pijacama. Jedini što je preostalo je medo da ga prodamo. Nešto što je vrijedno. Da pokušamo prezimiti zimu u BiH”, kazao je Mujić.

Naselje Svatovac ima oko 30 kuća. Oslikava svu bijedu ove države. Nijedan mještanin ne radi u firmi. Da bi preživjeli, stanovnici se snalaze na sve moguće načine.

“Znači, dan i komad. Borimo se. Neko sa željezom, neko sa plastikom, neko ide prositi. Borimo se kako znamo”, istakao je Jasmin Suljić, mještanin Svatovca.

“Narod ovdje ide po kantama. Narod ide da kopa da zaradi djeci da jedu. Nikakvog primanja nema”, dodao je Aldin Mujić.

“Idem sa klocima i berem onaj komad željeza. Čitavo Poljice i Lukavac me zna. Nikad nisam nikog prevario. Čisto pošteno sa svojih deset prstiju zarađujem svojoj djeci komad hljeba”, naveo je Kasim Mujić, također mještanin Svatovac.

Iz ovog naselja otišao je Srebreni medvjed koji je Nazifu donio i slavu i problem. Kako kaže, život više nije isti.

“Kao dijete svoje da sam prodao iz kuće. Kao Danisa, svog sina da sam prodao. Svi smo nervozni. Ali nužda zakon tjera. Kad ideš na kantama da tržiš hljeba, kad žena ide na ulicama i po kuća kada traži koru hljeba”, požalio se Mujić.

Nazif Mujić sa porodicom planira bolju budućnost potražiti u inostranstvu. Ostali stanovnici Svatovca ostaju da se snalaze kako znaju i umiju. Kopat će po kontenjerima i čekati bolje dane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.