Heroji koji nas čuvaju za novogodišnju noć

Vijesti 31. dec 201623:43 > 23:51
Anadolija

Dok se većina građana Sarajeva priprema da na otvorenom ili u krugu porodice i prijatelja, uz malo bogatiju večeru, piće i prigodnu muziku proslavi dolazak Nove 2017. godine, radnici Hitne pomoći, vatrogasci i policajci “najluđu noć” provode kao i svaku drugu, radno i na dežurstvu brinući se da ista protekne u najboljem redu.

Dovoljan broj policijskih službenika Kantona Sarajevo poduzima mjere na osiguranju dočeka Nove godine na području Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na javni doček na Trgu Bosne i Hercegovine.

“Planom je angažiran dovoljan broj policijskih službenika koji osiguranje provode kroz saobraćajno, operativno, kontradiverziono i fizičko djelovanje. Treba napomenuti da se osiguravaju i druge manifestacije. Nismo zanemarili ni ostale dijelove Kantona Sarajevo. Policijske uprave po mjesnoj nadležnosti poduzimaju mjere i radnje na pojačanom osiguranju terena i dočeka Nove godine na svojim područjima”, izjavio je za glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Apelovao je na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da oni koji su konzumirali alkohol ne voze i tom prilikom poželio da doček svima u Kantonu Sarajevo ostane u lijepom sjećanju.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Novu godinu proslavljaju kako kažu simbolično, i u službi svojih sugrađana. Dvije ekipe od po pet vatrogasaca se nalaze na terenu zbog manjih intervencija, dok su sedam vatrogasaca, komandir i dva dispečera u pripravnosti.

Vatrogasac Mirza Čutahija (26), najmlađi član sarajevske Vatrogasne brigade ističe da novogodišnju noć provode skromno, lijepo i bez većih intervencija.

Anadolija
Anadolija/Ilustracija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Da bi postali vatrogasac prvo prođemo obuku, tako da smo mi već istrenirani i spremni za intervencije i neprilike koje nas mogu zadesiti. Tu smo da pomognemo građanima, dva vozila su već na terenu, ostali vatrogasci su u pripravnosti”, rekao je Čutahija.

Iz Vatrogasne brigade navode da novogodišnja noć nikada ne protiče mirno, ističući da veće intervencije očekuju tek iza ponoći. Kako kažu, nikada ih nije dovoljno, ali u slučaju većih intervencija poziva se smjena koja je slobodna.

Služba sarajevske Hitne pomoći također je na raspolaganju građanima Sarajeva cijelu noć. Specijalista urgentne medicine Sanita Tukar-Čatak, odgovorni doktor smjene tri, istakla je da je trenutno situacija na području Kantona Sarajevo uobičajena, ima dosta intervencija na javnim mjestima te domovima građana Sarajeva, ali bez vanrednih dešavanja.

Kako je kazala veći priliv pacijenata se očekuje iza ponoći i u javnim jutarnjim satima.

“Imamo adekvatan broj ekipa, kako po terenu tako i na javnom obilježavanju Nove godine. Za sada nije bilo većih intervencija ali očekujemo veći broj iza ponoći. Ono što očekujemo iza ponoći je veliki broj alkoholiziranih stanja, povreda od pirotehničkih sredstava, dosta pacijenata sa probavnim tegobama i pacijenata povrijeđenih u saobraćajnim udesima”, kazala je Tukar-Čatak.

Na Trgu Bosne i Hercegovine organizovan je javni doček Nove godine, a publiku će uz glavnu zvijezdu Dinu Merlina, zabavljati i DJ dvojac After Affair, britanski muzičar Yehan Jehan i grupa Divanhana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.