Izetbegović: Poziv Nikoliću da razmisli o dolasku na Dan RS

Vijesti 04. jan 201715:04 > 15:23
N1

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i lider SDA Bakir Izetbegović je u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorio o aktuelnim temema u BiH i regiji, kao i obilježavanju Dana RS-a devetog januara.

Gospodin Nikolić bi trebao doći u februaru u Sarajevu. Kada je u pitanju dolazak u Banjaluku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama“, istakao je Izetbegović.

Dodao je da je deveti januar kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH.

Dakle, deveti januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta RS. U apelaciji ali i po mišljenju Venecijanske komisije, koja je ekspertno savjetodavno tijelo najreferentnije pri Vijeću Evrope. Utvrđeno je da se radi o diskriminirajućem prazniku. Niko nema ništa protiv RS-a i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu“, istakao je i dodao:

Mislim da gospodin Nikolić ne bi trebao svojim dolaskom stati na stranu nečega što diskriminira bilo koga u ovoj državi. Radovalo bi mi da dođe neki drugi dan i da se ne pridružuje proslavi koja će povrijediti bilo koga u BiH“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.