SIPA istražuje prodaju zemljišta Arapima

Vijesti 05. jan 201713:08 > 13:10
SIPA

Uz pomoć fiktivnih firmi ostvaruju pravo vlasništva nad nekretninama, a akcija obuhvata i provjeru izdavanja tih objekata strancima, bez njihove prijave.

U istragu o kupovini nekretnina na području BiH nedavno su se uključili i istražitelji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), piše Oslobođenje.

“Raspolažemo određenim saznanjima koja su u fazi provjeravanja i prikupljanja dodatnih informacija sa Službom za poslove sa strancima i Poreskom upravom”, kažu u SIPA.

Podsjetimo, Služba za poslove sa strancima BiH još početkom decembra objavila je rezultate akcije Nekretnina, kojom su utvrdili da je od 700 kontrolisanih pravnih subjekata u vlasništvu stranaca fiktivno njih 499, a te firme su osnovane zbog kupovine nekretnina u BiH. Otkriveno je da se u vlasništvu kontrolisanih pravnih subjekata nalazi više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a posjeduju 1.768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime firme.

Na prijavljenim adresama, utvrđeno je akcijom, posluju 192 pravna subjekta, i u njima strani državljani imaju regulisan privremeni objekat, dok je za oko 100 pravnih subjekata, čiji vlasnici nikada nisu ušli u BiH, zloupotrebama privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez regulisanja statusa.

Kontrola je obuhvatila državljane Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije, Libije, Sirije, UAE, Ukrajine i Rusije, a koji u našoj zemlji posjeduju nekretnine, te 16 turističkih naselja čiji su osnivači strani državljani.

Akcija je pokrenuta s ciljem provjere informacija o osnivanju fiktivnih firmi u BiH, pomoću kojih strani državljani (koji ne mogu kupiti nekretnine u BiH, op. a), ostvaruju pravo sticanja nad tim nekretninama, zatim kupovine nekretnina radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, izbjegavajući zakonske obaveze u pogledu vođenja evidencije stranih gostiju i prijavljivanja stranaca, te boravka takvih stranaca u BiH.

Tokom kontrole je utvrđeno da zakon najčešće krše Kuvajćani, navodi Oslobođenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.