Majstorović za N1: Pripremite se za nove sniježne padavine

Vijesti 06. jan 201709:01 > 09:39
N1

Gost Novog dana bio je meteorolog Željko Majstorović koji je govorio o hladnom valu koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj put je kriva geometrija. Imamo dva vrtloga koji se vrte i donose šta donose, jedan je ciklon, na sjeveru imamo anticiklon, a sa ruske ploče stižu minusi tako da će i sljedećih dana biti još hladnije“, komentarisao je Majstorović.

Dodao je i kako će po tri, četiri stepena u idućim danima biti hladnije u odnosu na danas, kao i da se dodatno može očekivati početkom sljedeće sedmice u kotlinama temperaturna verzija koja će donijeti nekoliko minusa više.

Kazao je i kako je olujni vjetar posljedica anticiklona.

Zadnjih godina traje trend toplijih zima tako da su i ljetne temperature veće. Najviše se grije ljeto i zima, manje proljeće i jesen, tako da su sve prisutnije te oscijalacije“, dodao je meteorolog Majstorović za N1.

O tome do kad će biti niske temperature je kazao: “Do utorka, srijede ćemo se smrzavati, a u kotlinama  može ostati duže ukoliko dođe do formiranja ledenog jezera. Biće magle i zagađenja ali nadajmo se da će ta strujanja biti dovoljno jaka da to rastjeraju“.

Istakao je i kako je donesena prognoza za regiju Jugoistočne Evrope za zimu.

Prema toj prognozi, zima će biti prosječna sa prosječnim zimskim temperaturama. U granicama je prosjeka, ali i malo toplija kad je u pitanju jug. Biće hladnijih i toplijih epizoda i vrijeme ostaje dosta promjenjivo. Krajem sljedeće sedmice i u februaru slijedi novi snježni val, a svakih četiri, pet dana će nastupiti promjena vremena i treba biti oprezan“, kazao je.

O tome da li će biti velikog snijega je rekao: “Činjenica je da će biti dosta hladno, biće snježnih nanosa i treba pratiti situaciju i reagovati na vrijeme“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.