Lutrija BiH zatvorila poslovnice u Zenici

Vijesti 06. jan 201718:19 > 07. jan 2017 11:45
N1

Odlukom Gradskog vijeća grada Zenica, izvršene su izmjene i dopune Odluke o komuninalnim taksama. Sada se predviđaju znatno više takse za priređivače igara na sreću.

Oni će sada u “gradu čelika”, umjesto postojećih 3.000, plaćati taksu u visini od 50.000 KM. Zbog odluke o plaćanju taksi, poslovnice Lutrije BiH već su zatvorile svoja vrata.

Nova godina – nova pravila za priređivače igara na sreću u Zenici. Na vratima kladionica Lutrije BiH zatekli smo katanac. Zašto – shvatili smo kad smo vidjeli kakve takse od sada čekaju lutrije u “gradu čelika!”:

Da će umjesto postojećih 3.000 kladionice plaćati taksu u iznosu od 50.000 KM u takozvanoj ekstra zoni, odlučilo je gradsko vijeće na sjednici održanoj pred novu godinu.

Uvećanje takse od 47.000 KM ima smisla, misli gradonačelnik Zenice, inače predlagač izmjena pred gradskim Vijećem.

Ne mogu ja od obućara koji treba ovome gradu ikakve takse tražiti. Njemu sam sveo na nulu. Kladionicama sam podigao  cifru. Smatram da gradu ne treba 110 kladionica. Svako jutro mene na ulazu u gradsku upravu čeka 7-8 socijalnih slučajeva. Uprava ta kategorija ljudi se najviše kocka. Ponavljam, promet je milijardu i 500 miliona. Ako Zenica ne može godišnje dobiti 50.000 od toga, ja ne vidim svrhu postojanja toga“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U Lutriji BiH, nadaju se, ipak, da je zatvaranje vrata za ljubitelje igara na sreću samo privremeno.

Odluka Gradskog vijeća Zenica nije u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH. Slične odluke su već tri puta oborene na Ustavnom sudu FBiH. Lutrija BiH je morala donijeti ovakvu odluku, jer bi primjena Odluke gradskog vijeća Zenica za Lutriju BiH dovela u pitanje rentabilnost poslovanja. Prijave za komunalne takse se prijavljuju početkom godine, za čitavu godinu. Mi nismo smjeli ući u rizik da budemo pod prijetnjom plaćanja ovakvih nerazumnih taksi“, kazao je Nedim Hamzić, glasnogovornik Lutrije BiH.

Igrači koji su kupili listiće u Aske Borića u Zenici imali su najviše sreće. Upravo ovdje kupljeno je najviše dobitnih listića. Odlukom Gradskog vijeća o povećanju komunalnih taksi za kladionic se neće zatvoriti ovo prodajno mjesto što je obradovalo mnoge.

Iako bogastvo preko noći na već kultnom sretnom uplatnom mjestu još traže mnogi, Zeničane zatvaranje kladionica ipak raduje.

To obavezno treba tako – da se uvede porez, da narod ima koristi.” 

“Ako treba da plate više neka plate ako im se isplati. A ako im se ne isplati neka zatvore.” 

“Neka zatvore sve što se mene tiče.” 

“Mislim da je to najbolja stvar do sada. Narod bi bio veseliji, imao bi više para. Ovako zadnju marku dadne, razočara se i šta ćeš tu”, poručili su građani.

Bez obzira na riječi građana, kladionice čekaju na konačnu riječ Ustavnog suda; kladionice Lutrije BiH zatvorene, a privatne – i dalje radeći punom parom!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.