Burno u studiju N1: "Ostavite više Bosnu na miru"

Vijesti 11. jan 201708:42 > 08:47
N1

Gosti sinoćnjeg Pressinga bili su Dejan Anastasijević, novinar sedmičnog lista Vreme, Čedomir Antić, historičar i jedan od autora knjige "Istorija Republike Srpske", te Dženana Karup-Druško, iz organizacija Rekom i Tranzicijska pravda.

Jako oštra rasprava nastala je na temu odcjepljenja RS iz okvira BiH, u koju se ušlo tokom razgovora o Danu Republike Srpske.

Čedomir Antić smatra je da je faktor nestabilnosti BiH u Sarajevu, a da je proslava Dana RS-a odjednom postala sporna poslije godina obilježavanja tog datuma.

“Izetbegović kaže da bošnjački narod vrijeđa taj datum, međutim, pitanje je da li bi neki drugi datum bio prihvatljiv. Srpski entitet nije prihvatljiv”, kaže Antić i dodaje da su RS-u oduzete 64 izvorne nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, što je tema na kojoj i Dodik insistira.

“Ako bismo uporedili BiH, sa brakom, stanom… vidim pominje se da će se zvati komšije da se brani brak ili stan – to nije recept za bolju budućnost. Ako brak ne valja, treba ga razvesti”, kazao je Antić u jednom momentu.

Anastasijević je kazao da je to scenario koji podsjeća na 1992. godinu, te da mu se nikako ne sviđa.

“Vidio sam rat, vidio sam stvaranje RS svojim očima. Pratio sam ga kao novinar iz koraka u korak. Ta priča o nemogućnosti zajedničkog života, razdvajanjima naroda, moram da priznam da se tih priča plašim. Plašim se, zato što ne želim da ni ja ni moje dijete prolazimo ponovo kroz to”.

Dženana Karup Druško vjeruje da je obilježavanje Dana RS-a izazvalo konflikt zbog političkih razloga koji su posljednjih mjeseci nametani.

“Dodik je poslije referenduma Dan RS-a predstavio kao uvod u otcjepljenje BiH i uništavanje svih državnih institucija”, rekla je gošća Pressinga iz sarajevskog studija N1.

Ona ističe da je to politički ugao priče, a da pored njega postoji i “ekonomsko-kriminalni ugao”.

“Dodik mjesecima svjesno proizvodi krizu u BiH i drži tenzije. Godinama priča o sudu, o strancima koje treba otjerati, referendumu… To ne priča iz interesa srpskog naroda, meni izgleda da priča iz svog interesa”, kaže Karup Druško i podsjeća da protiv predsjednika RS-a postoji nekoliko istraga, koje je pokrenula opozicija u RS.

Naglašava da je opozicija i pravila RS, a ne Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.