Četiri osobe iz BiH preminule usljed smrzavanja

Vijesti 11. jan 201710:03 > 10:59
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Nekoliko desetina umrlih, smrznute rijeke, otkazani letovi i saobraćajne nesreće samo su neke od posljedica ekstremno niskih temperatura i loših vremenskih uslova koji su potpuno okovali Evropu.

Ledeni talas, koji od prošle nedjelje steže Evropu, odnio je 62 života, najveći broj u Poljskoj, ukupno 22. Talas niskih temperatura i ekstremnih hladnoća nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu, gdje je temperatura u proteklim danima išla i do 26 podioka ispod nule.

Dva muškarca sa područja grada Banjaluke i opštine Ribnik preminula su usljed smrzavanja, rečeno je u banjalučkom Centru javne bezbjednosti.

Tijelo muškarca čiji su inicijali S.P. (65) iz Banjaluke pronađeno je 7. januara poslije podne ispred kuće u Ulici Koste Vojinovića.

Istog dana u Donjem Ratkovu, opština Ribnik, pred kućom je pronađeno tijelo sedamdesetjednogodišnjaka čiji su inicijali D.S.

Iz policije navode da je mrtvozornik utvrdio da je smrt u oba slučaja nastupila zbog niske temperature.

Danas, 11. januara u zvorničkom naselju Bair pronađeno je smrznuto tijelo muškarca čiji su inicijali M.P. (42) iz Zvornika, saopšteno je iz zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB). Uviđajem je utvrđeno da je smrt nastupila smrzavanjem usljed niske temperature, te da na tijelu nema tragova koji upućuju na elemente krivičnog djela.

Uviđaj je izvršila policija u prisustvu dežurnog ljekara Opšte bolnice Zvornik.

Pedesetdvogodišnjak iz Puškovca u Loparama još je žrtva smrzavanja u ledenom talasu hladnoće koji traje na području Semberije i Majevice, potvrđeno je u Centru javne bezbjednosti Bijeljina.

Tijelo lica čiji su inicijali L.Đ. pronađeno je 6. januara u 14.30 časova ispred porodične kuće u naselju Puškovac.

Izvršenim uviđajem pripadnika Policijske stanice Lopare u prisustvu dežurnog mrtvozornika utvrđeno je da je smrt lica nastupila usljed niskih temperatura.

Jučer, 10. januara, na području Srednjeg, kod Ilijaša u šipražju pronađeno je tijelo muškarca, kojem su ljekari po dolasku na mjesto događanja mogli konstatovati samo smrt, potvrđeno je iz MUP-a KS. Vrlo je moguće da se radi o još jednom smrzavanju, ali će detalji biti poznati nakon vanjskog pregleda ili obdukcije po potrebi koji će biti obavljen tokom dana. 

Prema jučerašnjim podacima, najmanje osmero ljudi umrlo je kada su temperature ispod nule i obilan snijeg pogodili Balkan, a desetine hiljada zapeli su u zabitim predjelima bez grijanja na temperaturama koje su dosezale -20 stepeni Celzija. Danas, taj broj je dosta veći, uz bojazan da bi i u narednim danima mogao rasti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.