Afera "Ušće" potresa obavještajne krugove u BiH

Vijesti 11. jan 201715:27 > 15:29
Reuters

Zajednička komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH razmatrala je danas sve poznate okolnosti vezano o aferi “Ušće”.

Naime, nakon što je u medijima objavljen sporni dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, članovi ove Komisije čiji je rad inače zatvoren za javnost, razmatrali su ovo pitanje. I članovima Komisije nepoznanica da li je objavljeni dokument autentičan ili ne. Zatražili su očitovanje.

“Raspravljali smo o dokumentu koji je bio predmet pažnje javnosti. Imamo normalnu korespodneciju sa službom, Komisija će se tim stvarima baviti i dalje. Kada budemo imali definitivan stav Komisije ja ću ga javnosti saopštiti, sve prije toga što bi rekao bilo bi prejudiciranje, a želio bi da ostanemo na profesionalnom nivou”, kazao je za N1 predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor na Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH Nikola Špirić, inače poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Njegov drugi zamjenik SDA-ovac Safet Sofić, inače delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, bio je nešto otvoreniji kada je u pitanju afera “Ušće”.

“Teško mi je špekulisati bilo šta u ovoj fazi kad nemamo pouzdane informacije. Ja sam zatražio u telefonskom razgovoru stav direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u vezi sa ovim. Ono što sam od njega čuo ukazuje na to da je Agencija radila sve u skladu sa zakonom”, rekao je Softić.

Ukoliko se utvrdi da je sporni dokument autentičan, dodao je Softić, na svojevrsno saslušanje pred članovima parlamentarne komisije u prvoj fazi biće pozvani predstavnici OSA/OBA BiH, te Nenad Stevadić potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a moguće i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta.

Darko Babalj iz SDS-a, član zajedničke parlamentarne Komisije, tvrdi da će se sve detaljno utvrđivati. 

“Imamo medijsku hampu gospodina Stevandića koji kaže da su prisluškivani funkcioneri. Može se zaključiti već na osnovu današnje diskusije da to nije istina. Ono što ja mogu da kažem građanima BiH da će se ovdje istjerati na čistac sve ono što se uradilo u prethodnih mjesec dana i svi oni koji su nešto uradili mimo zakona će biti pozvani na odgovornost”, kazao je Babalj za N1.

Podsjećamo, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdio je da je 16. decembra 2016. dobio pošiljku sa oznakom tajno. Ona je upozoravala na zloupotrebe u OBA-i. Tražio je od svih strukura vlasti da daju odgovore da li i ko vodi tajne obavještajne ratove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.