Reakcije na Inzkovo poređenje RS-a i NDH

Vijesti 12. jan 201712:26 > 12:58
N1

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ocijenio je neprimjerenim obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske, te je taj dan uporedio sa situacijom u kojoj bi neko obilježavao dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske 1941. godine.

“Ako bismo mi počeli slaviti ovakve praznike, onda bi se mogli neki sjetiti, a to je već bilo po novinama, da se slavi 10. april, odnosno travanj. To je bilo osnivanje NDH-a i ja mislim da to nikome ne pada na pamet. Treba gledati više u budućnost, a ne u prošlost. Može li tu tužilaštvo reagovati? Ja neću pozvati tužilaštvo. Ako je kršen Ustav i zakon, oni to moraju sami učiniti”, istakao je Inzko.

Njegova izjava izazvala je salve osuda i reagovanja u bh. entitetu Republika Srpska.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izrazio je uvjerenje da poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDHž), visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, “poznati klovn međunarodne zajednice”, nije uvrijedio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice.

“Period glumatanja diplomate završen – maske su pale”, a Inzko je ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vreme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini – istakao je Dodik u reakciji. 

“Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani historije mu je bila porodica u Drugom svetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vidi razlog da kao srpski član Predsjedništva nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio RS i NDH.

“Jedna od najstrašnijih izjava protiv RS”

“Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH”, rekao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je poredi sa NDH.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je poređenje Republike Srpske sa Nezavisnom Državom Hrvatskom jedna od najstrašnijih izjava i da je usmjerena protiv Republike Srpske i srpskog naroda, kao i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.

“Možda gospodin Inzko misli da je naštetio samo Republici Srpskoj ovakvim groznim poređenjem, ali je zapravo zabio nož u leđa svima koji pokušavaju da poprave imidž BiH u svijetu i da ovu zemlju iz perioda tame i sukoba povedu u bolju budućnost”, istakao je Crnadak.

N1

“Zgroženi smo izjavom Inzka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da se pod hitno izvini građanima RS. Nikada nećemo dozvoliti da o RS-u tako govori i poredi sa zločinačkom NDH”, istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Valentina Inzka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku (RS) s NDH – izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović i pozvao Inzka da se hitno izvini građanima RS-a.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je Srni da je iznenađen izjavom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je dozvolio sebi da uporedi 9. januar – Dan Republike Srpske, koji je svetinja za stanovništvo Republike Srpske i Srbije, sa 10. aprilom – danom osnivanja takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić saopštiće danas na konferenciji za novinare u Banjaluci koje će korake SDS preduzeti povodom “skandaloznih, neprihvatljivih i uvredljivih izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka izrečenih nakon proslave Dana Republike Srpske”.

“Inzko izgleda kao da je negdje zalutao”

Predsjednik prvog saziva Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocijenio je jučer da “visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom nedopustivom poređenju datuma osnivanja Republike Srpske sa datumom osnivanja ustaške NDH izgleda kao da je negdje zalutao”, te izrazio zabrinutost zbog novog trenda neuvažavanja drugih naroda u BiH od bošnjačkog rukovodstva.

“Ovo što je Inzko rekao je nedopustivo. U stvari, on kao da je zalutao negdje pa ne razumije da je to tolika uvreda da neko poredi praznik NDH sa 9. januarom. Deveti januar je dan kada je stvorena Republika Srpska voljom srpskog naroda”, rekao je Krajišnik novinarima u Beogradu.

Tanjug/ Oksana Toskić

Direktorica “Memorijalne fondacije Jasenovac holokaust” Dragana Tomašević poručila je da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko treba odmah da podnese ostavku nakon što je uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom (NDH).

“Duboko nas je rastužila nečuvena izjava Valentina Inzka koji je srpski entitet (Republika Srpska) uporedio sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH). Visoki predstavnik austrijskog porijekla, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je NDH formirao Ante Pavelić potpomognut Hitlerom i papom Pijem Šestim”, navela je Tomaševićeva u pismu upućenom Inzku.

Srpski pokret “Dveri” traži da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vlada hitno reaguju i osude skandaloznu i opasnu izjavu visokog predstavnika za BiH.

Analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da ponašanje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i komandanta NATO-a u BiH generala Giselle Wiltz prema Republici Srpskoj predstavlja histeriju očajnika koji gube moć, ali žele da maksimalno izazovu tenzije u BiH.

“RS u opasnosti zbog hordi zla iz takozvane međunarodne zajednice”

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata grada Banjaluka oštro osuđuje izjavu visokog predstavnika, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka očekuje da se izvini za duboku uvredu koju je nanio Republici Srpskoj, Srbima ali i svim potomcima žrtava NDH.

“To je uvreda za svakog potomka pobijenih Srba, Jevreja, Roma za svaku nevinu žrtvu umorenu u Jasenovcu, Sisku, Gradišci, Jadovnu, Prebilovcima”, rekao je Vulin.

N1

 Univerzitetski profesor Emil Vlajki upozorio je da “međunarodna zajednica sa Bošnjacima želi da dokrajči Republiku Srpsku i poručio da je, s obzirom na nivo opasnosti, neophodno mnogo čvršće političko jedinstvo istaknutih ličnosti javnog života Srpske u odbrani temeljnih vrijednosti Republike”.

Vlajki je istakao da je Republika Srpska u opasnosti, jer su “horde zla samozvane međunarodne zajednice, koja skupa sa Bošnjacima ruši Republiku Srpsku, odlučile da je dokrajče najžešćom ofanzivom nakon Dejtona”.

“Svi koji su naivno mislili da Srpskoj više ne prijeti spoljna opasnost i da je `obojena revolucija` nestvarni proizvod političkih paranoika, grubo su se prevarili”, naveo je Vlajki u otvorenom pismu Narodnoj skupštini Republike Srpske i svim političkim strankama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.