Gdje je danas Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva BiH

Vijesti 12. jan 201719:42 > 19:52
N1

Brojni bivši visokopozicionirani bh. političari danas imaju svoje kompanije ili uživaju u porodičnom penzionerskom životu. Jedan od njih je i Ivo Miro Jović, istaknuti član HDZ-a i bivši član Predsjedništva BiH, koji smatra da je dao izuzetan doprinos državi jer u njegovom mandatu sve odluke su se donosile mnogo lakše nego danas.

Ipak, Jović ne žudi za politikom, vodi miran penzionerski život sa svojom porodicom i bavi se uglavnom kulturnim radom.

“Ja sam već drugu godinu u penziji. Inače predajem na tri univerziteta na pravnim naukama”, kazao je Jović. Govoreći o bližnjima otkrio je da mu je supruga teško bolesna, a što se tiče djece ona su “stekla svoja zanimanja i porodice”.

Jović je i dalje član HDZ-a, a ima i aktivnu ulogu u HKD Napredak. “Politika se uvijek bavila sa mnom, kako u onom sistemu tako i u ovo vrijeme. Bio sam angažovan u političkom životu, ali ako me pitate da li mi nedostaju odgovorne funkcije koje sam obnašao – to zasigurno ne, jer ja sam dobio neku etapu koju je trebalo istrčati i drugi će ocijeniti kakva je ona bila i koliko uspješna”

Prezadovoljan je političkim angažmanom kada se uzmu u obzir sve okolnosti u kojima ovdje politika djeluje.

“Dobio sam priznanje Evropskog pokreta kao najbolji parlamentarac u razdoblju u kojem sam radio u Predsjedništvu BiH. Zadovoljan sam sa nekoliko stvari, a to su, između ostalog, reforma oružanih snaga koju, evo, ovih dana jako često spominju i pozivaju se na taj zakon. Zasigurno za vrijeme moga boravka u Predsjedništvu BiH ono je imalo najplodonosnije razdoblje. Nije to moja procjena nego to govore rezultati”.

Tokom Jovićevog mandata u državnom Predsjedništvu bilo je, kako je kazao, zadovoljstvo, saradnja međusobno uvažavanje i donošenje odluka koncenzusom. Nikada nije obnovljena tačka dnevnog reda, istakao je on.

Iako se danas ne bavi politikom, priznaje da bi se zbog jednog razloga ponovo aktivirao…

“Radi mladih ljudi. Isplati se žrtvovati za ovu zemlju. Jedino u tom smislu bi se vratio visokoj politici”. A što se tiče današnjih političara Jović o njima ima nisko mišljenje.

“Slušam izjave, a znam da ljudi nisu ni pročitali dokumente”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.