Dennis Gratz o doživotnoj kazni zatvora u BiH

Vijesti 13. jan 201708:47 > 09:15
N1

Na dnevnom redu iduće sjednice Federalnog parlamenta naći će se Prijedlog o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona FBiH. Zakon je uputio Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, koji je bio gost Novog dana.

Izmjenama se traži uvođenje doživotne kazne zatvora za brutalna krivična djela umjesto dosadašnjeg dugotrajnog.

Mi smo pokušali sve nedostatke od posljednje reforme krivičnog zakonodavstva koje je uradila međunarodna zajednica riješiti izmjenama i dopunama koje postoji u Evropi. Kazna doživotnog zatvora postoji, i iznosi od dvadeset do četrdeset pet godina. Pooštrili smo zatvorske sankcije protiv spolnih sloboda, ubistava, silovanja, i uveli smo ratno silovanje pa smo kazne povećali s 15 na 20 godina. Tretirali smo pitanje plaćanja tzv. dnevnica za izbjegavanje zatvorske kazne. Bilo je 100 maraka, a sada smo digli na 200. Ustvari, mi smo kao opoziciona stranka pokušali ispraviti ono što možemo“, komentarisao je Gratz.

Istakao je i kako je sankcioni i pravosudni sistem u BiH zakazao ili ne funkcioniše kako bi trebao, kao i da je to nešto u vezi čega se ne može previše politizirati.

Nadam se da će izmjene naići na podršku jer će na taj način građani steći osjećaj da se država brine za njih. Mi smo obavili sve potrebne rasprave i u javnosti pokušavam da lobiram za to, a slična je situacija bila i sa Nacrtom zakona o zabrani negiranja genocida i to je prošlo“, dodao je.

Rekao je i kako mora postojati reakcija države na kriminalno ponašanje pojedinaca i grupa i kako oni koji počine najteža krivična djela moraju završiti trajno iza rešetaka ili da se sklone kako ne bi ponovo počinjavali ta djela.

Prijedlog zakona uvrštava povrede osnovnih prava radnika među krivična djela, a donosi i kaznene odredbe vezane za neovlaštenu biomedicinski potpomognutu oplodnju koji je izazvao mnogo polemike u Parlamentu Federacije BiH.

Kad već predlažemo izmjene i dopune, pokušali smo popraviti sve što treba. Od Vlade često dolaze informacije kako pripremaju veliki zakon – ne pripremaju oni ništa, jer kod nas se politika zasniva na tome da čekamo da nam stranci nešto urade. Mi moramo pripremiti reformu u koju ćemo uključiti VSTV, stručnjake sa pravnih fakulteta koja će nam sve probleme riješiti“, naveo je.

O potpomognutoj oplodnji je rekao: “Polemike izazivaju stvari koje su nove i s kojima javnost nije upoznata na pravi način. Svako ko se našao u toj situaciji da je prisiljen koristiti te metode, zna koliko je to važno da regulišemo u borbi protiv pada nataliteta i zakonska odredba mora da postoji. Naša stranka razgovara s  ljudima, a politika je to zaboravila. 90 posto od prijedloga koje uputimo nam dolaze od građana“.

Na pitanje kako on vidi situaciju u vezi proslave Dana RS je odgovorio: “Sa jednim velikim ogorčenjem i sa grčom u stomaku sam vidio cijelu situaciju. Jeste prošlo dosta godina, ali sjećanja na ono što nas je najviše pogodilo su se vratila. Zabrinut jesam, ali način na koji etnonacionalne stranke to zloupoterebljavaju da bi osigurale još jedan mandat u vlasti, neće im proći. Dodik na politici prikazivanja BiH kao nefunkcionalne države radi posljednjih mnogo godina. Mi moramo hvatati korak s promjenama koje se dešavaju u SAD, Briselu, a sve izvan toga je vruć zrak i ubleharenje kako bi neradnici ostali na vlasti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.