Bojić: Ukoliko Srbija ne uđe u NATO, neće ni BiH

Vijesti 16. jan 201717:05 > 19:10
N1

Parlamentarna komisija za odbranu i sigurnost BiH nije raspravljala o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske. Sve ostavljeno za početak februara do kada treba biti gotov izvještaj nadležnog Ministarstva odbrane.

Drugi februar rok je do kojeg istraga unutar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine treba biti završena. Većina članova parlamentarne komisije za odbranu tada očekuje odgovore – da li je, ko, kada i na koji način prekršio zakone kada je u pitanju učešće pripadnika Oružanih snaga 9. januara u Banjaluci. Na optužbe o najmernom odlasku na godišnji odmor u vrijeme odlučivanja ministarka Marina Pendeš odgovara da to nije istina.

“Plan godišnjih odmora je i ranije dogovoren, početkom 12. mjeseca i ja sam izišla u susret svojim zamjenicima, iako slavim Božić 25., koji su prije iskazali želju da koriste godišnji odmor. Onda sam ja rekla da ja od Sveta tri kralja idem na godišnji, a to je 6.. Drugo, ja nikoga nisam ostavila u problemima. Ministarstvo odbrane BiH ima dva zamjenika i ako ja dam ovlasti svojim zamjenicima oni su dužni da u skladu sa zakonom I zakonitostima postupaju”, objasnila je Pendeš.

“Meni je najžalije u svemu da ovdje sad vidim i čujem ministricu Pendeš, koja nije Marina Pendeš iz 2004. kada smo radili skupa i pravili Zakon o odbrani i Zakon o službi u OS BiH. Dijametralno se razlikujemo, a ja i dalje tvrdim da je sistem, odnosno lanac komandovanja i kontrole u Oružanim snagama ozbiljno narušen i da je uveden etnički lanac komandovanja”, kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Za poslanike iz Republike Srpske priča o 9. januaru je završena.

“Predsjedavajući Zajedničke komisije često se ne zna da li je u ulozi parlamentarca ili u ulozi bivšeg generala pa su mu te relacije malo pomjerene. Proslava Dana Republike Srpske je završena, ona je po svemu bila legalna, član Predsjedništva BiH je to nekoliko puta objasnio i misilm da tu treba staviti tačku”, poručila je Dušanka Majkić, Komisija za odbranu BiH.

Rasprave o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH 9. januara u Banjaluci, kao i rasprave o dokumentu “Pregled odbrane” BiH dešavaju se pred dolazak generalnog sekretara NATO-a u BiH početkom februara.

“Mi smo u protekle dvije godine intenzivno radili na našim aktivnostima koje bi trebali dovesti do aktiviranja MAP-a. Naravno da nismo u potpunosti sve implementirali, ali to ne znači da generalni sekretar ne treba doći i posjetiti BiH i na neki način odati priznanje i našim pripadnicima OS BiH koji već dugi niz godina aktivno sudjeluju u mirovnim operacijama i doprinose miru u svijetu”, dodala je  Pendeš.

“Bilo kakva vrsta ulaska u NATO bez Srbije to je prosto nemoguće i to neće dobiti podršku niti od Republike Srpske niti od bilo kojeg predstavnika srpskog naroda”, naglasio je Borislav Bojić, Komisija za odbranu BiH.

Poznato je da Bosna i Hercegovina nije uknjižila svu perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu što je jedan od uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.