Zvizdichi – jedna od najstarijih muslimanskih porodica SAD-a

Vijesti 18. jan 201712:52 > 24. jan 2017 13:56
Snapshot / YouTube

Usljed neočekivanin incidenata koji su nastali iz mržnje, a koji su se desili proteklih nekoliko godina u Sjedinjenim Američkim Državama, a onda i nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, muslimanske zajednice širom te zemlje su dale svoje mišljenje o incidentima, ali i novom predsjedniku Donaldu Trumpu. Među njima i muslimani porijeklom iz BiH.

Od Poljske, Litvanije, Libana pa sve do Bosne i Hercegovine, potomci najstarijih američkih muslimana o novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu kazali da ih ništa ne može sputati.

Za Guardian su pričali o tome šta znači biti Amerikanac musliman, koji živi od Brooklyna do Sjeverne Dakote, kao i šta za njih predstavlja Trump, čovjek koji je prije nego što je izabran za predsjednika Amerike na državnoj televiziji govorio: “Islam nas mrzi”.

Jedan od najstarijih muslimana Amerike je i Ken Zvizdich, član treće generacije bosanske muslimanske zajednice u Chicagu. On je zabrinut zbog onoga što bi se moglo dogoditi američkim muslimanima pod Trumpovom administracijom.

Većina muslimana se dobro prilagodila ovoj zemlji, a smatram da implikacije koje su se stvorile nisu tačne“, rekao je 50-godišnji Zvizdich.

Mislim da muslimani u ovoj zemlji prolaze kroz iste stvari kroz koje su prolazili Židovi, Irci, ili Italijani. Razlika je u tome što danas imate televiziju, iPhone, kamere, internet. Smatram da će muslimani u idućih 50 ili 100 godina biti dio ove kulture i društva. Teško je vrijeme danas nastupilo i američki muslimani moraju to da shvate, ali također moraju da istupe i kažu da su ponosni Amerikanci i da žele raditi ono što je njihovo pravo u ovoj državi, također“, dodao je.

Zvizdichev djed je emigrirao iz Bosne 1906. godine i bio je jedan od osnivača dobrotvornog društva “Chicago Dzemijetul Hajrije”, za koje se smatra da je najstarija muslimanska organizacija u SAD-u. Također, porodica Zvizdich broji nekoliko američkih vojnih veterana u svojim redovima.

Omiljeni praznik mog djeda je bio Dan zahvalnosti, jer je to bio jedan od praznika kada su se mogli identifikovati kao pravi Amerikanci“, rekao je Zvizdich.

Ja sam ponosan Amerikanac i nemam sukoba interesa (sa svojom vjerom)“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.