Izetbegović: Sankcije su dobre za Dodika, ljekovita poruka

Vijesti 18. jan 201716:47 > 16:50
N1

Nakon predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Bakir Izetbegović komentarisao je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku od SAD-a.

“Čuli smo da će se EU kolektivno obratiti, da li će svih 27 zemalja zajedno izaći – vidjet ćemo. Što se tiče SAD-a, oni dugo i temeljito rade na ovakvim odlukama. Nikada se nije desilo da promjenom administracije, jer je ovo odluka Vlade SAD-a, da se povuče odluka o sankcijama“, kazao je Izetbegović.

Uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, na sceni je i dodatno pogoršanje odnosa na političkoj sceni BiH. Da li bi ostavka čin odogovornosti prema građanima RS, glasilo je pitanje novinara?

“Ovo je faktički šamar čitavoj zemlji. Čim dobijete lidera na crnoj listi – to je poruka za one koji planiraju investirati i putovati u BiH. Dodik je sam kriv, gledali smo ga kako prelazi crvene linije. Vladavina prava se mora braniti, oduke sudova, to je bitnije i važnije za svakoga u zemlji, a ne pozicija političara i pobjeda na nekim izborima”, smatra Izetbegović.

“Ne mislim da Dodik planira neke stvari kojima je prijetio i obećavao. Nisam siguran da će provoditi referendume, sve je bilo lično”, ocijenio je.

Kazao je da Srbija neće podržati sankcije, ali će ih imati u vidu. “Ovo je jasna poruka SAD-a. Ovo što je radio Dodik je pogrešno, Dodik je radio pogrešne stvari i sankcije su dobre i za njega. Sankcije su ljekovita poruka svima onima koji misle da mogu ovako raditi. Provocirao je, izazivao, pogledajte kako se osnosio prema Inzku, amabasadoru SAD-a, prema zakonu, Ustavnom sudu…”, kazao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Izetbegović nije želio komentarisati stavove Rusije, oni imaju svoje, kazao je ali i ocijenio da su izjave ambasadora Lavrova proturječne. “Rekli su da podržavaju Dejton, i utvrdili su da ga Dodik ne dovodi u pitanje. Znamo da je Dodik prijetio kroz referendume, pa je izjava Lavrova proturječna”, kazao je između ostalog Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH još je jednom utvrdio da teritorijalne promjene neće podržati unutar BiH, koje bi značile treći entitet, novu Herceg-Bosnu i slično, te ništa što može ličiti na etničko dijeljenje.

Bilo je pitanja i oko stava Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, za kojeg je Izetbegović kazao da je davao čudne izjave.

“Ugostio je ratne zločince. Ja sam mu slao poruke, da pokušam omekšati odnose, da nas Nikolić razumije. Njegovi odgovori su kruti i nisu u smjeru u kojem sam ja htio. Izgleda da nema namjeru da dođe u Sarajevo. Pozvan je, samo neka izvoli”, rekao je Bakir Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.