Formiranje vlasti i Mostar u fokusu PIC-a

Vijesti 09. dec 201418:53 > 18:56
N1

Večeras je počela dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeće za provođenje mira. Visoki predstavnik Valentin Inzko i politički direktori zemalja članica Upravnog odbora za provođenje mira u BiH razmatrat će trenutnu situaciju u zemlji.

Ispred OHR-a nalazila se reporterka N1 televizije, Nafisa Latić koja je izvjestila da se u sjedištu OHR-a prvi dan zasjedanja polako privodi kraju i da će se Visoki predstavnik, kako je ranije najavio, fokusirati na proces formiranja vlasti i ekonomske probleme u državi.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika, David M. Robinson, izvjestio je članove Vijeća o situaciji u Mostaru, gdje se izborni zakon nije implementirao. Također, s pažnjom će se pratiti stav Rusije kada je pitanje pristupanje BiH Evropskoj Uniji, s obzirom da su ruski predstavnici bili suzdržani kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njen evropski put.

U Briselu sredinom decembra zasjeda i Vijeće ministara spoljnih poslova EU, a razmatraće se i britansko njemačka inicijativa. Iako su dva potpuno odvojena tijela, ipak raspravljaju o istim stvarima – kako da BiH ide dalje. Oba tijela najavila su novi, proaktivni pristup našoj zemlji na evropskom putu.