Istražujemo: Odakle Bosna i Hercegovina uvozi hranu

N1

Odakle Bosna i Hercegovina uvozi hranu? Kakvog su porijekla voće i povrće na tržnicama, te koji je udio domaćih proizvoda na policama?

Nekada zemlja razvijene poljoprivrede, Bosna i Hercegovina danas potrebe za voćem i povrćem zadovoljava uglavnom uvozom. Prodavce na pijacama smo pitali odakle potiče voće koje prodaju.

ANKETA prodavci:
– Mandarine, nar, crvene narandže, to uglavnom dolazi iz Italije. Jabuka je naša domaća, limun je turski, a   ove ekstra narandže su španske.
– Italija i Španija, pretežno. Ali, prema mojoj procjeni, oko 90 posto ipak Turska.
– Italija i Španija. Domaće slabo. Domaće su jabuke i mandarine pretežno.
– Većinom uvozno, jer naše je sad prošlo. Ima naše jabuke, mandarina je prošla. Tako da, Turska, Italija,   Španija.

Kada su voće i povrće u pitanju, Bosna i Hercegovina najviše uvozi iz zemalja Evropske Unije, ali i Turske i Srbije. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH,  za prvih 11 mjeseci prošle godine najviše voća uvezeno je iz Italije. Zatim, iz Slovenije, Turske, Holandije i Grčke. Za isti period, u našu državu najviše povrća uvezeno je iz Srbije. Na listi slijede Holandija, Turska, susjedna Hrvatska i Italija.

Ovakvom situacijom ogorčeni su domaći poljoprivrednici. Kako kažu, država im ne omogućava da budu konkurentni uvoznicima.

“Trenutno je situacija katastrofalna. Pozicija je nikakva. Ovo je El Dorado, ovdje se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Uvozni lobi satra naše proizvođače, domaća proizvodnja je nekonkurentna u odnosu na njih. Tako da naša proizvodnja svakim danom tone i sve više propada. Država treba da stane iza proizvođača, da zaštiti domaću proizvodnju. Da se što više sredstava ubaci u podsticaj poljoprivredi”, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako kažu prodavci na sarajevskoj pijaci Markale, jedino domaće voće koje se prodaje su jabuke. Tokom zimskih mjeseci, prinuđeni su uvoziti gotovo sve proizvode. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.