Misterija Trumpove politike prema Balkanu

Vijesti 20. jan 201718:14 > 18:59
Reuters

Ponosno i počastvovano – tako se u Washingtonu zbog inauguracije Donalda Trumpa osjeća premijerka Republike Srpske. Kazala je da bi voljela da je važnom svečanom događaju mogao prisustvovati i predsjednik entiteta Milorad Dodik.

Premijerka Cvijanović najavila je i čitav niz sastanaka sa osobama koje se nalaze ili su blisko vezane uz novu američku administraciju.

“Ponosna sam što ću moći ovdje da predstavljam institucije Republike Srpske. Imam velika očekivanja i veliko povjerenje da će mnoge stvari u svijetu izgledati mnogo drugačije. Dolazak na ovakav događaj za RS u finansijskom smislu jednak je kao i svaki odlazak predsjednika Vlade na razgovore sa MMF-om kada treba da platite putnu kartu i smještaj”, kazala je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

Uz premijerku i supruga Milorada Dodika odazvala se pozivu da prisustvuje inauguraciji, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske. Kazali su – o vlastitom trošku. Ko je zvaničan predstavnik Bosne i Hercegovine na svečanom događaju, a ko nije – na naš upit – oglasili su se iz Amabasade SAD-a u Sarajevu.

“Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, pozvan je na današnju ceremoniju inauguracije kao zvanični predstavnik BiH. Nije praksa da dobijamo informacije o spiskovima zvanica na mnogobrojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom”, kazali su u Ambasadi BiH u Washingtonu.

Osim priče šta je, a šta nije dio zvanične diplomatske prakse vezano za bh. predstavnike u Washingtonu, ostaje priča – o pozicioniranju i politici Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini. Šta možemo očekivati od republikanca Donalda Trumpa.

“Znamo da je tranzicijski tim u haosu, da je od 660 izvršnih zvaničnika koje je trebao imenovati, svega 29 imenovano i od 15 kabinetskih mjesta da su svega dva potvrđena. Već se govori da umjesto prvih 100 dana administracije u njegovom slučaju treba očekivati 200 jer je proces prilično blokiran”, otkrio je Mirza Hajrić, stručnjak za pitanja spolje politike.

Vrlo je malo naznaka kako će se odvijati Trumpova spoljna politika. Zapadni Balkan odavno nije u fokusu. Upućeni ne očekuju promjene prioriteta.

“Da li će se u sklopu dogovora nekog sa Rusijom rješavati i ona pitanja koja jesu u fokusu donekle ruskih interesa, a tu Balkan definitivno spada, ostaje da vidimo. Međutim ako se uopšte bude okretao neko na ovu stranu i pokušavao nešto uraditi, onda se to neće rješavati nešto gdje Amerika ima svoj izražen interes jer to jednostavno nije slučaj”, dodao je Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa.

Američke sankcije i stavljanje predsjednika Republike Srpske na takozvanu ‘crnu listu’ izazvale su buru reakcija u zemlji i regionu. No, u prvim danima zamaha nove američke administracije to ne mora nužno oslikavati buduće stanje, ali ni promjenu postojećih odnosa. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.