Rudari Kreke: Izmirite obaveze ili izađite iz Vlade TK

Vijesti 10. dec 201410:00 > 10:10
Kreka.ba

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH u potpunosti poštuje zakonito pravo Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da potražuje izmirenje obaveza na ime zdravstvenog osiguranja uposlenika u ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla u Tuzli.

“Tačno je da su neizmirene obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a od  ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla u Tuzli za 2014. godinu 4.200.000 KM (četiri miliona i dvije stotine hiljada konvertibilnih maraka). Ovom prilikom ne želimo govoriti o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika iz 2009. godine i obavezama Kantona u kojima egzistiraju rudnici na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u rudnicima”, kaže se u saopćenju Sindikata.

Kako se dodaje, na zahtjev Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i sindikalne organizacije ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla u Tuzli, Uprava ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla  je  predstavila da je  na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla u Tuzli, Zavodu zdravstvenog osiguranja je u vremenskom periodu 01.01.2010-31.12.2013.godine uplaćen iznos u visini od 42.200.000 KM (četrdeset i dva miliona i dvije stotine hiljada konvertibilnih maraka).

Također, na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici ˝Kreka˝ d.o.o. Tuzla u Tuzli, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a  je u vremenskom periodu 01.01.2014.-01.12.2014. godine uplaćen iznos u visini od 3.500.000 KM (tri miliona i pet stotina hiljada konvertibilnih maraka).  

Iz Sindikata napominju i da,  ovom prilikom, ne žele komentarisati kvalitet usluga koji se pruža od  Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a ni broj uposlenika ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli koji koriste usluge, ali da bu bilo  svakako korisno uraditi analizu navedenog.  

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od svih odgovornih, a to su Nadzorni Odbor ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli, Uprava ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli, – — Vlada TK i Zavod Zdravstvenog osiguranja TK-a da učine zdravstvenu zaštitu uposlenika u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli neupitnom.  

Kako iz vlade TK-a energično upozoravaju rudare „Kreke“ da od 16.12.2014 godine neće biti u mogućnosti koristiti usluge Zavoda zdravstvenog osiguranja TK , Sindikat upozorava da poslenici u Rudnicima uglja „Kreka“ u Tuzli moraju imati konstantno pravo na korištenje usluga Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a.  

“Puno toga se rudarima oduzelo na nezakonit i kriminalan način.  Puno toga smo se i odrekli, a u korist građana TK-a i Federacije BiH. Cijena električne energije je najjeftinija u regionu isključivo zaslugom rudara FBiH i prevashodno rudara ˝Kreke˝. Gospodo iz Vlade TK-a  vi ste u našoj rudarskoj zgradi koja je sagrađena rudarskom mukom. Ako rudari „Kreke“od 16.12.2014 godine ne budu imali pravo na zdravstveno osiguranje, vi gospodo 17.12.2014 godine nemojte čekati nas rudare da bi izašli iz naše zgrade, napustite je sami, bit će bolje po vas”, kaže se u saopćenju Samostalnog  sindikata radnika rudnika Federacije BiH.