"Nažalost genocid nije zaustavljen u Drugom svjetskom ratu"

Vijesti 27. jan 201718:08 > 18:17
N1

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je danas u Sarajevu. Komemoracija povodom 27. jauara Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Jevrejskoj opštini počela je molitvom za mrtve i nastavljena nizom drugih događaja.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju 27. januara, dan kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, gdje je ubijeno više od milion i po ljudi. U BiH se ovaj datum obilježava od 2007. godine.

“Međunarodno obilježavanje ima jednu posebnu težinu zato što je svijet priznao da se desio jedan takav strašan zločin i on ustvari treba da bude opomena da se tako nešto u budućnosti ne desi”, ističe  Eli Tauber, Jevrejska zajednica BiH.

Na komemoraciji žrtava holokausta, koja je upriličena u Jevrejskoj oštini u Sarajevu, odata je počast i svim drugim nevinim žrtvama.

“Genocid nije zaustavljen sa Drugim svjetskim ratom, on je nastavljen. Evo i u naše doba i mi smo ga nažalost doživjeli ovdje u BiH, ovo je prilika da se podsjetimo toga”, poručio je Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva.

“Osuda zločina prije svega, sjećanje i spominjanje nevino stradalih žrtava holokausta i svih onih koji su stradali nakon toga, kao što je genocid koji se ponovio nažalost. I pored obećanja svijeta da se tako nešto ne smije desiti i svi onih nevino stradalih iz novije historije zaslužuju da im odajemo počast i priznanje”, podsjeća Semiha Borovac, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

U Muzeju Jevreja, otvorena je i nova postavka izložbe „Pravednici među narodima“. Prije osam godina prvi put je postavljena ova izložbu, koja je posvećena ljudima koji su spašavali Jevreje u Drugom svjetskom ratu rizikujući vlastiti život. Oni su dobili poznatu titulu „Pravednici među narodima“.

“Sad smo pokušali da dođemo do fotografije sve i jednog onog koji je spašavao Jevreje da zaokružimo priču, da dodamo nove priče, da proširimo listu pravednika koja je onda bila 43, a danas je 53 pravednika”, dodaje Tauber.

No to nije kraj liste pravednika, prema riječima Taubera njih mnogo više, jer je u BiH spašeno između 3.500 i 4000 Jevreja. U BiH je stradalo 66 do 70 posto Jevreja, u Srbiji 90 posto, a u Hrvatskoj 95 posto.
Procjenjuje se da je broj ubijenih Jevreja u holokaustu između pet i šest miliona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.