SSP nanosi milionsku štetu domaćim poljoprivrednicima

Vijesti 28. jan 201717:18 > 18:14
N1

Stočari mljekari u strahu su od bescarinskog uvoza mesa i mlijeka koji će uslijediti od 1. februara sa stupanjem na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaci i pridruživanju između BiH i EU. Sa druge strane voćari i povrtlari se nadaju plasmanu robe na tržište razvijenih zemalja.

Na farmi iz priče je 200 grla. 150 manje u odnosu na prošlu godinu. Poljoprivrednici u BiH nisu ni danas konkurentni na domaćem tržištu u odnosu na proizvođeče zemalja iz okruženja koji imaju znatno veće podsticaje.

Od 1. februara, kada bi trebao adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanj stupiti na snagu, neizvjesno je hoće li i postojati, tvrde poljoprivrednici.

“To je slom domaće proizvodnje u BiH. Naše vlasti su to potpisale zbog jedne tranše MMF-a što je bio loš, nedomaćinski potez. Nepromišljen potez na osnovu usmenih obećanja ministra poljoprivrede Njemačke a nijedno nije ispunjeno do sada niti tehnička pomoć, niti finanasijska”, kazao je Ranko Sarajlić iz Saveza udruženja poljoprivrednika RS.

Mirko Šarović,ministar spoljne trgovine i ek. odnosa BiH pak tvrdi: “Još čekamo potunu analizu Svjetske banke o implikacijama adaptacije SSP-a na poljoprivredni sektor u BiH, koje su to najosjetljivije tačke sa prijedlogom mjera, šta treba raditi”.

Sa primjenom SSP-a na domaće tržište počeće stizati meso i mlijeko bez carinskog opterećenja. Potpisani sporazum će važiti tri godine. Prema računici Ministarstva poljoprivrede RS usljediće gubici vrijedni stotine miliona maraka.

“Od 2017. do 1019. vrijednost pretpostavljenog uvoza bi trebala biti oko 620 miliona maraka, što je direktna šteta domaćih proizvođača, a ova proizvodnja je dominantna u RS”, ocijenio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Usljediće i smanjeni prihodi na carinama. No, koliko će ukupna šteta iznositi – Svjetska banka još nije procijenila. Nisu ni u Vladi Federacije BiH.

“Ja moram priznati da mi još u Vladi FBiH nismo još formatirali taj odgovor, ali smo svjesni da postoji šteta i da se mora sanirati. Ministarstvo poljoprivrede radi na tome i dužno nam je do marta dostaviti rješenje kako to amortizirati“, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Premijerka RS, Željka Cvijanović je utvrdila: “Naravno da će šteta biti prisutna i da se očekuje od entitetskih Vlada da rade svoj dio posla. Meni je žao što neke druge stvari koje su obećavane u prethodnom periodu. Što nismo dobili analizu Svjetske banke i što nismo definisali šta su to bilo koje pomoći”.

Za razliku od stočara koji ne znaju kako opstati na domaćem tržištu, sa SSP-om ribouzgajivačima, vinogradarima, voćarima i povrtlarima otvara se bescarinski izvoz na tržište EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.