Snimci iz zraka: Povuklo se Jablaničko jezero

Vijesti 31. jan 201710:33 > 10:41
Damir Mišura

Bosna i Hercegovina je jedna od bisernih zemalja po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Prostire se od Jablanice do Konjica u sjeverno-istočnom pravcu, te od Jablanice u sjevero-zapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama.

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440 ha, a zapremina oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Akumulacijom je zaustavljena nemirna i hirovita rijeka Rama, hladna i divlja rijeka Neretva, potopljeni su dijelovi imovine i naselja uz njihov stari tok.

Uslijed slabijih padavina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

U Ustirami i Gračacu, u općini Prozor-Rama, ostalo je samo korito rijeke Rame.

Kako to sve izgleda kada se povuku vode, pokažu riječne i jezerske udubine, pogledajte u fotografijama i video reportaži koju prenosi Rama-prozor.info.

Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura
Damir Mišura

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.