Pritisak na sarajevske škole, Sindikat želi vladati njima?

Vijesti 31. jan 201713:33 > 13:54
N1

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju 'Vladimir Nazor' u Sarajevu javna je ustanova koja važi za jednu od najboljih ovog tipa, prema mišljenju stranih eksperata.

Osoblje ove ustanove i njeni učenici dobitnici su Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, dobitnici priznanja škotskog Parlamenta za dostignuća pri rehabilitaciji djece sa razvojnim teškoćama… Brojni IPA projekti realizovani su u JU ‘Vladimir Nazor’ kroz programe prekogranične saradnje, a Centar se u velikoj mjeri sam finansira kroz navedene projekte kako bi stvorili bolje uslove za djecu.

Sve ovo nije dovoljno, jer su mnogo važniji sitni interesi od interesa učenika, smatra direktor Zulfo Ahmetović.

Naime, pod pritiskom Sindikata osnovnog obrazovanja KS, kako ističe Ahmetović, koji traje već dvije godine na Ministarstvo obrazovanja KS i Vladu KS, u srijedu (25. januara) pokrenut je postupak za smjenu školskog odbora ove ustanove.

Pod pritiskom smo zbog zahtjeva koji su neargumentovani i čista laž. U situaciji smo da nam žele smijeniti školski odbor, a za to nema nijedan zakonski argument. Mi nemamo nikakav problem niti smo ikada djelovali protivno zakonu, ali Sindikat pritiskom nastoji nastaviti da svoje članove ubaci u školske odbore, odnosno svoje ‘direktore’ kako bi i konkretno vladali školama“, rekao je Ahmetović za N1.

Ahmetović je kazao da JU ‘Vladimir Nazor’ nije jedina škola koja se susreće s ovim problemom.

Ovoga je bilo i ranije, a biće i u budućnosti. Ranije su pod pritiskom bili OŠ Muzička škola na Ilidži i 10. osnovna škola. Sada smo na red došli mi, OŠ Hasan Kikić i jedna srednja škola. Za nas je to devastacija obrazovnog sistema. Zabrinjavajuće je da Vlada KS i Ministarstvo obrazovanja pada pod pritiscima i donose odluke.”

N1

Djeca trpe, obrazovni sistem u padu

Naš sagovornik je kazao da Vlada KS želi smijeniti jedan od školskih odbora koji je najviše doprinio.

Osjećamo se poniženo, jer ne žele saslušati drugu stranu i pogledati naše rezultate. Žalosno je da to ne vide, a da ljudi izvan BiH to primjećuju. Sve je to zbog mahalskih priča na koje nije imuna ni Vlada KS“, tvrdi Ahmetović.

Na pitanje da li neke političke opcije imaju veze sa pritiscima Sindikata, on odgovara:

Društvo i škole su jako ispolitzirane, a reforma obrazovanja podrazumijeva depolitizaciju. Ništa nije isključeno“, rekao je Ahmetović i dodao ‘kako nije njegovo da o tome govori već da radim posao za koji sam angažovani i da poštujem zakone.’

Za kraj je istakao još jednu nelogičnost.

Dobili smo dopis da se pokrene procedura izbora vršioca dužnosti članova Školskog odbora, a aktivni Školski odbor nije razriješen. Kako birati nove, ako stari nisu smijenjeni, a imaju i pravo žalbe. To je pravna nepoznanica“, zapitao se Ahmetović, direktor Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Vladimir Nazor’ u Sarajevu.

Stav Sindikata osnovnog obrazovanja KS, na Ahmetovićeve tvrdnje, nismo uspjeli dobiti s obzirom da na pozive niko nije odgovarao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.