Sivro: Školski odbori su paravani vječitim direktorima u KS

Vijesti 31. jan 201716:48 > 16:53
N1

"Mandati direktora osnovnih škola u KS su ograničeni na dva. To što je neko skinuo tablu i promijenio naziv školi ne znači da može i dalje biti direktor, rekao je za N1 Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnih škola KS.

Naime, nakon što je Zulfo Ahmetović, direktor JU ‘Vladimir Nazor’, danas za N1 kazao da ‘Sindikat osnovnog obrazovanja KS vrši pritisak za smjenu školskog odobra ove škole, ali i drugih obrazovnih ustanova‘ reagovao je Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

On je kazao da je upućen u unutrašnje i vanjske probleme JU ‘Vladimir Nazor’ te da niko ne želi nezakonite smjene preko noći.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS je ukazivao na nezakonitosti, a JU ‘Vladimir Nazor’ je dobila prekršajni nalog od 3.000 KM zbog nezakonitog prijema radnika bez konkursa i komisije za prijem uposlenika”, dodao je Sivro.

Predsjednik Sindikata je za N1 kazao da taj Sindikat vrši pritisak da se samo poštuje zakon.

Mi tražimo od svojih članova da se stručno usavršavaju, da idu na edukacije, da ljudi ne ostaju bez posla, ali i da otkaz trebaju dobiti svi oni koji ne rade svoj posao. Mi smo Sindikat koji je bez dlake na jeziku i ponosni smo na rezultate svog rada.”

Sivro je kazao da Ahmetovićev problem što želi biti direktor, a ne može.

Zulfo Ahmetović je potreban Pedagoškom fakultetu da kao doktor nauka pomogne edukaciji nastavnika u školama, ali ne treba biti direktor jer je neupotrebljiv. Školi ‘Vladimir Nazor’ treba renesansa, a to sam rekao i premijeru KS.”

Ahmetović je danas kazao da je ‘obrazovanje ispolitizirano uprkos reformi’.

Ahmetović govori o politizaciji, a on je bio vijećnik u Općini Ilidža kada je bio i direktor JU ‘Vladimir Nazor’ i glasao kako kaže SDA“, izjavio je Sivro i dodao da se Sindikat zalaže da depolitizaciju obrazovanja.

Predsjednik Sindikata se pita ko je obavljao dužnost direktora dok je Ahmetović bio na sjednicama u Općini Ilidža.

Jasno je rečeno – direktor može imati dva mandata i provesti depolitizaciju obrazovanja. Ne može se direktor škole baviti politikom.”

On je za kraj dodao kako je trenutni školski odbor JU ‘Vladimir Nazor’ glasao da li će postupiti po Zakonu, odnosno izvještaju inspektora.

Jedni su bili za, drugi protiv, a treći suzdržani. Školski odbori su paravani vječitim direktorima koji sjede po 10 godina na tim pozicijama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.