Novosti u online kupovini u koje se neće svidjeti kupcima

Vijesti 31. jan 201717:54 > 19:10
N1

Stižu velike novine za ljubitelje online kupovine. Za svaku robu u vrijednosti preko 50 KM, carinska služba kupca obavještava da robu mora preuzeti putem poštansko-carinske deklaracije.

To će zahtijevati angažiranje špeditera i kupcima nerijetko stvoriti troškove, nerijetko veće od vrijednosti kupljenog proizvoda. U Upravi za indirektno oporezivanje tvde – sve je po zakonu.

Aida Redžepagić najbolje zna koliko opreme treba fotografu. Za njene potrete – puno više od objektiva i talenta. Igre svjetlosti i sjene zahtijevaju dodatnu kupovinu, nerijetko u virtualnim trgovinama.

“Ima dosta tih stvari koje ja ovdje uopće ne mogu da nabavim. Na primjer, neke dijelove. Neki dan sam naručivala dio za stativ, koji mi je potreban da nosi određenu opremu. Tu glavu ovdje, sve i kada bih htjela, ne mogu da kupim. Ili – neke stvari su kod nas 10 puta skuplje. Na primjer, baterija za fotoaparat, koju bih ovdje platila 100 – 150 KM, na internetu mogu da kupim za 10-15 dolara”, kazala nam je.

Kako dalje, ne zna. Za sve što plati više od 50 KM od sad mora angažovati špeditera.

“Ako nešto košta 50 KM i sada ja na to dodatno platim neku cifru, ona računica koju sam ja napravila – to je strašno! Apsolutno se više ne isplati na taj način, a ja sam onemogućena, jer to nemam ovdje gdje da kupim. To je slijepa ulica. Sve te stvari koje sam do sada naručila i koje još nisu stigle, ne znam šta će se desiti. Da li ću morati platiti ili ne, da li će to ići po starom pravilniku ili po nekom novom”, dodala je.

Umjesto pošiljke mogla bi dobiti upravo ovo – objavijest da se radi podnošenja jedinstvene carinske isprave obrati špediteru. Pravila su, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje, i prije bila ista. Razlog njihove primjene tek sada je tvrde porast online narudžbi.

“Tu se radilo o većim paketima, gdje se unutra nalazila i veća količina robe i više vrsta robe. U tom smislu, od početka ove godine nije moguće to cariniti putem poštansko-carinske deklaracije, sa jedinstvenom stopom carine, jer se tu nalazilo više vrsta roba unutar jednog paketa”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje.

Zakon kaže – poštansku pošiljku koju prima fizičko lice ispostavlja poštansko carinska deklaracija ili se podnosi jedinstvena carinska isprava.

“Kada je riječ o podnošenju jedinstvene carinske prijave, to ne može podnijeti fizičko lice, već isključivo ovlašteno lice, a to su špediteri.”

Naša fotografkinja nije naručivala enornme količine različite robe. Na pitanje šta je sa takvim kupcima, u Upravi kažu – kolateralna šteta. Ako je među ovim paketima i Aidina pošiljka koja košta, na primjer, 51 KM, dostava bi mogla biti skuplja nego proizvod. Zbog starih novih – pravila će se mnogi umjesto virtualnih, morati u stvarne trgovine.

Jer online je “skuplja pita, nego tepsija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android|iPhone/iPadi društvenih mreža Twitter | Facebooki UŽIVO na ovom linku.