Pao Zakon o PIO-u!

Vijesti 02. feb 201714:12 > 15:20
N1

Zakon o PIO/MIO nije prošao Dom naroda Federalnog Parlamenta.

Protiv Zakona je glasalo 24 delegata, 17 je bilo ZA i 9 suzdržanih.

Klub bošnjačkog naroda nakon pauze saopštio je kako ne može podržati Zakon nakon sto su prethodno podržani amandmani hvatskog kluba naroda koji se odnose na povećanje opšteg boda umjesto 13, 6 na 14, 3 te prolongiranje primjene Zakona za 6 mjeseci.

Podsjetimo da se najvažnija izmjena Zakona o PIO, odnosi na bodovnu formulu za izračun penzija. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom, iznos penzije se utvrđuje tako što se ukupan broj bodova množi s s opštim bodom 13,6. Prema usvojenom amandmanu on bi sada iznosio 14, 3.

Opšti bod prema kojem će se računati ukupni iznos najveći je u regionu i ranije su stručnjaci upozoravali da će se teško izfinansirat i 13, 6.

Po završetku ove sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, biće održana 17. redovna sjednica na kojoj će se pred delegatima naći Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa u FBiH.

Na dnevom redu su i amandmani Vlade FBiH na Prijedlog Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH na Koridoru VC.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je 25. januara novu trasu između mostarskog aerodroma i magistralnog puta.

Nova trasa autoputa VC prolazi kroz vinograde, plodno obradivo zemljište Ortješa, Kosora i Malog polja, preko rijeka Bune i Bunice zbog čega su protiv nove trase mještani navedenih naselja .

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.