Kupovina uticaja u SAD-u Dodika koštala 30 miliona dolara

Vijesti 02. feb 201714:37 > 14:41
Glas Amerike

Glas Amerike, uz pomoć uposlenika iz Ministarstva pravde SAD, već izvjesno vrijeme detaljno istražuje aktivnosti političara Milorada Dodika i drugih članova SNSD-a na pokušajima kupovine uticaja u SAD-u.

Kako navodi Glas Amerike, nekoliko hiljada stranica dokumentacije svjedoči o dugogodišnjem angažovanju brojnih američkih lobističkih kuća i isplatama miliona dolara novca građana Republike Srpske.

“O lobiranju u SAD-u već je bilo priče u javnosti. Međutim, novčane svote koje su se dosad spominjale u medijima su ispod stvarne sume novca koji je uzet od građana Republike Srpske. Prema analizi Glasa Amerike, Milorad Dodik i njegove partijske kolege su dosad u SAD-u potrošile ukupno 29.635.062,83 dolara za ove svrhe”, navodi Glas Amerike.

Kako navode, Dodik i članovi SNSD-a su jedini bh. političari koji su uplatili više od 25.000 dolara.

“Često se spominje da bošnjačke stranke lobiraju u SAD, a to nije slučaj već od 1999. godine kada je Muhamed Šaćirbegović platio 25.000 dolara za usluge lobista. Što se tiče Federacije BiH, HDZ 1990 i Stranka pravde i povjerenja su jedine druge stranke koje su lobirale u ovom stoljeću. Arhiva lobističkih aktivnosti je dostupna svima na stranici: www.fara.gov. Ona je mnogo pouzdanija nego izjave političara”, navode iz Glasa Amerike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.