Inzko: Strpljenje građana je na izmaku

Vijesti 10. dec 201415:34 > 15:45

Danas je u prostorijama OHR-a održana press konferencija, nakon dvodnevne sjednice Vijeća za provođenje mira u BiH. Pristunima su se obratili Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko i zamjenik Visokog predstavnika David M. Robinson.

N1

Na ovom sastanku vodili smo konstruktivne razgovore i suočili se sa pitanjima s kojim se suočavaju građani Bosne i Hercegovine“, rekao je na početku obraćanja zamjenik visokog predstavnika David M. Robinson.

“Što se tiče Mostara imali smo kratku raspravu o tome da se SDA i HDZ nisu dogovorili u vezi s rješenjem glasanja građana Mostara i to je veliki propust. Nadamo se da će stranke početi razgovarati o tome. Ljudi su suočeni s velikim problemom budžeta”.

Visoki predstavnik Valentin Inzko prokomentarisao je kako politička volja u BiH često blokira bitne procese koji se direktno tiču građana.

Nismo imali političku volju da se finansijska sredstva za poplave realizuju. Međunarodna zajednica je spremna pomoći, ali su potrebni bh. politički partneri da tu pomoć pruže građanima svoje zemlje“, kazao je Inzko.

PIC je pozvan da pomogne u procesu sprečavanja korupcije, vojne imovine, ali i drugih inicijativa vezanih za BiH.

N1

Ovo nisu nove inicijative, već planovi koji su davno trebali biti provedeni”, istakao je Inzko i dodao: “Na ovoj sjednici UO PIC-a rekao sam kako je strpljenje građana na izmaku. Jedino može pomoći brzo djelovanje novoizabranih vlasti“.

U svom obraćanju medijima rekao je da je “međunarodna zajednica je spremna pomoći“.

Međunarodna zajednica je spremna pomoći BiH da se vrati na pravi put, ali potrebni su jasni signali bh. lidera da su i oni spremni sarađivati. Naše mišljenje je da je trenutna situacija, nakon protesta i poplava,  bolja i da imamo nove inicijative. Imamo šansu da promjenimo stvari i osigurajmo da ta šansa bude iskorištena“, kazao je Inzko na press konferenciji koju su gledaoci N1 mogli pratiti uživo.

Na pitanje kako komentariše ruski stav, visoki predstavnik je kazao kako to pitanje treba postaviti novom ruskom ambasadoru.

To je mišljenje koje ja respektujem, ali ja imam drugačije razmišljanje. U odnosu na prošlu jednicu PIC-a u maju, sada stvari stoje bolje sa Rusijom, jer trenutno se ne slažemo samo u jednoj tački“.