Mediji preporučuju Nijemcima da putuju u BiH

Vijesti 03. feb 201709:57 > 10:24
N1

Od danas u našem programu u okviru emisije Novi dan svakog petka u ovom terminu uživo iz Bona javljat će nam se novinari sa Deutsche Wellea, koji će nas informisati o važnim temama u Njemačkoj ali i odnosu ove zemlje prema BiH, kao i o životu i radu bh. građana koji žive i rade u Njemačkoj.

Danas se u Novi dan javio urednik bh. programa Deutsche Wellea Benjamin Pargan.

Novu Rezoluciju o BiH je usvojio Odbor za vanjske poslove u Briselu, a o tome da li se i na koji način o ovoj Rezoluciji govori u Njemačkoj je rekao: “Mediji u Njemačkoj nisu objavili ovu vijest jer im ne predstavlja vijest internacionalnog događaja. Vijesti koje svakodnevno mediji objavljuju tiču se Sjedinjenih Američkih Država i prije svega o reakcijama na poteze novog predsjednika Amerike Donalda Trumpa. Također se spominje Brexit i ponovno zaoštravanje sukoba u Ukrajini. Bilo je previše drugih važnih tema i Rezolucija zbog toga nije bila zastupljena u njemačkim medijima“.

O tome da li je i na koji način BiH u fokusu Njemačke je istakao: “Kad je riječ o njemačkoj politici, ne može se reći da je u fokusu, ali se u nadležnim referatima ostalih ministarstava pažljivo prati razvoj događaja u BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana. No, spominje se trenutni zabrinjavajući razvoj događaja u BiH. Također, u Njemačkoj se BiH spominje i u turističkom smislu pa je tako nedavno bila reportaža o BiH kao zanimljivoj turističkoj destinaciji. Reportaža je bila uz poruku svim Nijemcima da posjete BiH i da se u toj zemlji može pojesti obrok za manje od 10 maraka“.

Neue Zuercher Zeitung ovih dana pisao je kako utjecaj Turske na jugoistočnu Evropu raste, te ocjenjuje da za to vrijeme nestaje utjecaj Evropske unije.

Priča o utjecaju Turske i njenom utjecaju na BiH pojavljaju se u redovnim razmacima u njemačkim medijima. Neue Zuercher Zeitung spominje i blisko prijateljstvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uz primjer da podržava ‘brata Bakira (Izetbegovića)’“, komentarisao je Pargan.

Jučer su se u Ankari sastali Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel, a Pargan je za N1 rekao kako su poruke koje su se čule bile umjerene i nije došlo do verbalnih sukoba, kako su najavljivali pojedini mediji.

Važnost odnosa sa Turskom i sloboda štampe spominjala se u razgovoru. Njemačka kancelarka je rekla da je opozicija važan dio demokratije, a Erdogan da je saradnja Berlina i Ankare u interesu obje zemlje. Nakon sastanka sa turskim predsjednikom, kancelarka se sastala i sa predstavnicima opozicije, ali iza zatvorenih vrata i bez uobičajenih izjava za medije nakon sastanka“, kazao je.

Mnogo se govorilo i o tome da bi Njemačka mogla biti prva zemlja Evropske unije, koja bi mogla sankcionisati Milorada Dodika, predsjednika RS. 

O tome da li će se to zaista i dogoditi je istakao: “Trenutno se stiče dojam da po pitanju toga Njemačka ne želi djelovati sama već u okviru EU, iako je jedan parlamentarac jasno tražio da Njemačka uvede te sankcije. U Berlinu ipak preovladava mišljenje da bi to bilo kontraproduktivno i da bi dodatno ojačalo poziciju Dodika. Trenutno su slabe šanse da Njemačka uvede te sankcije“.

Nedavno je u Bundestagu grupa poslanika zelenih uputila Vladi upit čiji je naslov: Srpski nacionalizan u BiH!?

Pargan je prokomentarisao o kakvom upitu je riječ i šta se u njemu navodi.

Čak 14 članova stranke zelenih je uputilo upit Vladi Angele Merkel i sadrži 25 pitanja, a povod je Dan RS i kršenje Ustava BiH. Postavlja se pitanje koje zaključke je izvukla savezna Vlada i šta namjerava uraditi po tom pitanju da se jasno pozicionira oko trenutke krize u BiH. Spominje se i uloga Srbije u trenutnoj krizi. U pitanju je paket pitanja i zanimljivo će biti vidjeti odgovore savezne Vlade“, kazao je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.