Istražili smo kakvo je stanje u BiH

Vijesti 03. feb 201718:36 > 19:19
N1

Građani u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni. Političkim elitama, standardom, školstvom, zdravstvom. Spisak je dug, a promjene na čekanju.

ANKETA 

– Primjećujem da ljudi imaju neki strah u sebi pa kažu – ma znaš, dobro je.
– Ja mislim da ne postoji kritična masa, odnosno ima jako malo građana jer se radi o građanskim inicijativama, eto gledali smo sad u Rumuniji. Mi to nemamo, nažalost.
– Ja kao ja, meni je nekako, deveram, ali inače nije u redu stanje.
– Svako ima kredit i neće da se zamjeri, da nema kredita onda bi, nego otplaćuje i u tome je suština.
– Stalno govorim studentima – šta čekate djeco draga, idite po svoja prava, ustanite, zatražite nešto.
– Kao mlada osoba ne vidim perspektivu u ovoj državi i stvarno mislim da bi trebalo nešto uraditi.
– Kakve koristi, šta možemo promijeniti pojedinci.

Vlast na lokalnom ili ostalim nivoima pojedinac može kaniti za neučinjeno na izborima. Na drugačiji vid borbe – demonstracije – prije tri godine, u ovo vrijeme odlučili su se nezadovoljni. Počelo je u Tuzli. Nezadovoljni građani potom su protestovali i na ulicama drugih gradova. Snaga protesta vremenom je oslabila, ali je rastao broj prekršajnih prijava građanima koji su bili na ulicama. Godišnjica protesta obilježena je 2015., ali ne i prošle godine. Profesor Asim Mujkić bio je jedan od učesnika. Danas kaže – do protesta će opet doći.

“Mislim da bi eventualni sljedeći val protesta, ovog kalibra, koji će se na značajniji način ticati hegemonije establišmenta i pitanja socijalne pravde, mogao bi doći brzo s obzirom da u ekonomskom smislu mi ulazimo u jednu grčku, ropsku zaduženost na svim stranama u BiH i mislim da polako položaj srednjeg sloja, koji u najvećoj mjeri zavisi od države kao poslodavca, slabi. Mislim da se sve više ugrožava položaj tog sloja ljudi, da je vrlo teško te ljude držati na budžetu”, tvrdi Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Kao i mnogi drugi, sa prekršajnom prijavom u rukama nakon februarskih protesta završila je aktivistkinja iz Bihaća. Šta je od svega tada ostalo.

“Mislim da je svijest građana koliko toliko promijenjena u odnosu na ono što je što je bilo prije februara. Više nismo onako nezainteresovani i letargični u potpunosti kako smo bili i prije, ipak se nekako ta borba nastavlja i nedozvoljavamo da to stane”, poručuje Aida Sejdić.

Profesor Mujkić ističe da će paralelno sa zaduženjima, odnosno rezovima koje država bude morala praviti rasti i broj nezadovoljnih. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.