Tri godine od protesta, a radnici i dalje traže svoja prava

Vijesti 06. feb 201717:53 > 19:22
N1

U Tuzli se sutra obilježava treća godišnjica februarskih protesta. Mnoge firme u Tuzlanskom kantonu su od tada otišle u stečaj, a radnici ostali bez posla. Još uvijek mirnim okupljanjem svakog ponedeljka svoja prava traže bivši radnici TTU-a.

Tri godine poslije, devastirana zgrada gdje je bilo sjedište Kantonalne vlade i dalje je ista. Ispred nje nema radničkih protesta. Radnicima za ove tri godine nije vraćeno dostojanstvo. Bivši radnici TTU-a i dalje dolaze pred kapiju tvornice, a vlast im poručuje da budu strpljivi.

Po čemu da budemo strpljivi kad ništa ne ide onako kako su rekli, šta su obećali… Sve su slagali. Kako radnici da vjeruju ovoj vlasti jer kad god izađu da kažu šta za TTU, sve slažu“, kazao nam je Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a.

Uplata 17 godina staža, isplata zaostalih plata i vraćanje na posao u novootvorenoj firmi, obećanja su koja su dobili od Federalne vlade. Odlazak u zasluženu penziju još uvijek je neostvarena želja svih ovih ljudi.

Tuzlanski radnici smatraju da je situacija još gora nego prije tri godine. Mnoge firme su otišle u stečaj, hiljade radnika na biro. Bore se za golu egzistenciju. Smatraju da su podaci o broju zaposlenih u TK izmanipulirani.

“Mi ne idemo po podatke u statistiku. Mi ovdje tačno imamo imenom i prezimenom ko je otpušten. Imamo 4000 samo u Tuzli otpuštenih. Vidite 12 opština pa da vidimo koliko ima. Nema govora o zapošljavanju. Djeca nam odlaze vani”, rekao je Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

U pozitivnom smislu nije se ništa promijenilo. Ništa bolje, samo gore. Ne dobijamo ništa. Ali je dobro što se još uvijek borimo i ne damo da tajkuni dođu u našu fabriku“, istakao je Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a.

Bivši radnici TTU nastavit će mirna okupljanja svakog ponedeljka ispred kapije tvornice dok se ne riješe njihovi zahtjevi. Poručuju nadležnima ako ostanu gluhi na njihove zahtjeve, razapet će tu šatorsko naselje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.