Izbjegli bh. radnici iz Ženeve se vratili razočarani

Vijesti 11. dec 201409:00 > 09:02
Cropix

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća izjavio je danas da se delegacija koja je bila u Ženevi na mirnim protestima ispred sjedišta UN povodom Međunarodnog dana ljudskih prava vraća u Banja Luku razočarana.

“Totalno smo razočarani politikom i domaćih i inostranih vlasti i pitamo se da li je Hrvatska jedina zemlja u svijetu za koju ne vrijedi princip poštivanja ljudskih prava”, rekao je Puzigaća.

On kaže da se radnicima nije obratio niko od zvaničnika UN, već su dokumentaciju koju su pripremili predali predstavnicima Ambasade BiH pri UN.

Puzigaća je rekao da će u narednim danima o pitanju prava radnika izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH zajednički zaključak donijeti Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske i Udruženje “Ugor” iz Jelaha u Federaciji BiH.

Puzigaća je naglasio da je spremna i tužba protiv Hrvatske koja će biti proslijeđena sudu u Strazburu.

Radnici izbjegli iz Hrvatske, koji imaju državljanstvo BiH, otputovali su u utorak u Ženevu na mirne proteste da bi izrazili nezadovoljstvo zbog neostvarenih prava u Hrvatskoj, a poručili su da neće odustati dok ne bude riješeno njihovo pitanje.

Na protestu koji je održan jučer izraženo je nezadovoljstvo zbog neostvarenih prava iz oblasti rada i radnog odnosa, izostavljanja ove kategorije stanovništva iz privatizacije preduzeća u Hrvatskoj, neisplaćenih penzija, stanarskih prava i lične imovine.