33 godine otkako je Sarajevo bilo centar svijeta

Vijesti 08. feb 201716:50 > 17:23
N1/ Screenshot

Tačno je 33 godine otkako su otvorene sarajevske Olimpijske igre. Za jednu od učesnica sarajevske Olimpijade, sjećanja na ZOI '84 evociraju i slatke i gorke emocije. Slatke zbog onoga što je bilo, gorke, zbog onoga što je danas.

Prije 33 godine Sarajevo je bilo bukvalno centar svijeta. Zimske Olimpijske igre 1984. godine otvorene su pred 50 hiljada gledalaca. Bibija Kerla je bila učesnica tih 14. Zimskih olimpijskih igara.

Što se tiče Sarajeva i sarajevske Zimske olimpijade, mislim da je svim učesnicima ostala u izuzetno prijatnom sjećanju, pogotovo našim domaćim takmičarima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine“, kazala nam je Bibija Kerla.

Kerla je bila učesnica u brzom klizanju i na sarajevskom ledu je napravila svoje prve takmičarske rezultate u tom sportu, i to na najvećoj smotri. Četiri godine kasnije nastupila je i na ZOI-u u Calgaryju. Bila je reprezentativka Jugoslavije u četiri sporta, ali svoj prvi nastup u na Olimpijadi u Sarajevu, nikada neće zaboraviti.

Za jednog sportistu nema poređenja što se tiče toga, jer možete biti na svjetskim prvenstvima koliko god hoćete, ja sam imala tu priliku da budem u četiri sporta u reprezentaciji, prvo u atletici, brzom klizanju, ženskom fudbalu i u kuglanju, nastupala sam za tri sporta u reprezentaciji Jugoslavije i kasnije za reprezentaciju BiH. Bez obzira na mojih 20-ak svjetskih prvenstava, Olimpijada se ne može porediti“, navela je Kerla.

Svi Jugosloveni koji su tada nastupili su osvjetlali obraz bivše države, ali posebno se istakao Jure Franko, jedini Jugosloven koji je uspio osvojiti medalju za zemlju domaćina.

Imala sam priliku da zagrlim Franka da mu čestitam i svako obilježavanje kada je Franko uspio da dođe u Sarajevo, sretali smo se, vidjeli smo se prije dvije godine u Sarajevu. Ja najviše cijenim kod Franka što on kaže da to nije samo njegova medalja, da je to medalja svih ljudi koji su bili u Sarajevu. On kaže da se jednostavno jednim dijelom osjeća kao Sarajlija“, komentarisala je.

33 godine ne izgleda mnogo, ali kada biste posjetili sarajevske planine gdje su se Igre održavale, teško da biste mogli povjerovati u kakvom su stanju.

Gdje su nekada velikom brzinom prolazile bob posade, danas su ostale samo ruine. Bob stazu, u ljetnim mjesecima povremeno koriste tek praktikanti ekstremnih sportova, ali nikako osobe kojima je staza i namijenjena.

Ako odete na Malo Polje, na Igmanu, gdje su se ‘84. održavali skijaški skokovi, vidjećete da nema nikoga. Žičara stoji, posjetitelja nema, a skakaonice podsjećaju na vremena koja su bila i koja se, vjerovatno, neće vratiti. Desetine, ako ne i stotine miliona, potrebno je kako bi se svi objekti doveli u funkcionalno stanje. Tih novaca nema, i sve dok tako bude, Olimpijada u Sarajevu ostaće samo lijepa uspomena, dok danas objekti propadaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.