Božo Petrov i susret sa Denisom Zvizdićem – ko govori istinu

Vijesti 08. feb 201717:01 > 19:20
N1

Je li Božo Petrov za ili protiv "trećeg entiteta" u BiH? Jedan susret koji je Petrov imao u Sarajevu izazvao je misteriju, jer su u koliziji saopštenje koje je izdalo Vijeće ministara BiH i izjava samog Petrova.

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića tvrdi da je Petrov protiv novog entiteta, dok predsjednik Hrvatskog sabora, izbjegavajući izreći svoj stav o “trećem entitetu”, sve naziva sitnim provokacijama.

Božo Petrov i Denis Zvizdić kao da nisu bili na istom sastanku, bar ako je suditi prema različitim viđenjima izgovorenih rečenica na sastanku iza zatvorenih vrata.

Najprije je Vijeće ministara izdalo saopštenje u kojem se navodi da je Petrov protiv uspostave “trećeg entiteta”:

…predsjednik Hrvatskog sabora poručio je da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda, te da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini“.

Ova tvrdnja izazvala je pometnju u hrvatskim medijima, koji su prenijeli izjavu Bože Petrova, u kojoj on demantira rečenicu što su mu pripisali u Zvizdićevom kabinetu.

U ovom slučaju jutro nije mnogo pametnije od večeri, jer još nije jasno ko govori istinu. Vijeće ministara ostaje pri izrečenom.

Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantovanjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio ‘u četiri oka’ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentiral i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini“, saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

Da li je za novi entitet u BiH ili ne, pitali smo Petrova i tokom posjeta Mostaru. Ponovno je izbjegao direktan odgovor, pozivajuće se na kako kaže, sitne provokacije. Ali, nije precizirao ko je taj provokator.

To su pokušaji provokacije koji se koriste iz razloga što nekima nije u interesu da se postigne dogovor. Za mene je izuzetno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BIH. Možda nekima nije u interesu, ali većini ljudi s kojima sam se jučer sastao u interesu je i stabilnost i sigurnost i opet ću ponoviti ono što je najvažnije jeste da predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model koji će uključiti punu ravnopravnost sva tri naroda. Mi ćemo kao prijateljska država biti partner i pomoći na tom putu”, rekao je Božo Petrov.

Tako je posjet Petrova BiH ostao u sjeni nesporazuma, ali je i vješto izbjegnuto jasno očitovanje o vrućoj temi – najavi uspostave “hrvatskog entiteta”. Nakon što je Dragan Čović rekao da je vrijeme da se to dogodi, uslijedili su učestali posjeti hrvatskih dužnosnika, koji redom poručuju da je BiH prvi vanjskopolitički prioritet službenog Zagreba, koji, prema izjavama, želi cjelovitu BiH, ali u kojoj će svi narodi biti jednakopravni. O broju entiteta, zasad, se ne izjašnjavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.