Djeca – žrtve digitalizacije ili su to naslijedili od nas

Vijesti 10. feb 201717:54 > 19:26
N1

Vrtoglav tehnološki razvoj, digitalno doba koje okupira gotovo sve pore života, stvorili su nove vrste ovisnosti, a čovjeka suočili sa brojnim problemima u društvenom razvoju, pogotovo kod mladih ljudi.

Tehnološka sfera brzo je okupirala i nas, naše domove, škole, ulice i parkove – pitanje je koliko smo sve to spremno prihvatili, i umijemo li sa tim živjeti.

Stare korice, požutjele stranice, godinama očuvana ali pohabana domaća i svjetska literatura, te specifičan miris većini posjetilaca biblioteke pruža posebno zadovoljstvo. Gotovo sva izdanja koje možemo naći na  policama biblioteke odnedavno nam je dostupno i u digitalnoj formi. Na ovaj način biblioteke smatraju da knjigu približavaju novim generacijama.

A novim generacijama ponuđen je i novi sistem obrazovanja. Zlatko Memišević, jedan od pokretača projekta Osnovna.ba, kaže da učenicima nudi inovativnu edukativnu platformu koja u digitalnoj i interaktivnoj varijanti pomaže učenicima da brže i bolje nauče, razumiju i savladaju jezik, matematiku, biologiju… Djecu su objeručke dočekala ovaj trend i u obrazovanju, ali i roditelji.

Naravno, ubrzani stil života je djelimično odgovoran za to, ali i roditelji osjećaju određeno olakšanje kada imaju vremena za neke druge stvari, a dijete uči i provodi vrijeme na ovakvim platformama. Tako da i roditelji imaju jako puno koristi od digitalizacije“, rekao nam je Zlatko Memišević, autor aplikacije Osnovna.ba.

Htjeli ili ne, uveliko smo zagazili u digitalnu eru. Digitalizuje se sve, od naših domova, kućnih aparata, automobila, do obrazovanja, kulture, nauke. Internet je postao sredstvo za život, komunikaciju, učenje, zabavu, posao. Broj korisnika interneta vrtoglavo raste. Trenutno ga u BiH koristi više od 70 posto, dok mobilni telefon koristi oko 90 posto građana. Nezaobilazan dio naših života su i društvene mreže, koje stvaraju posebnu dozu ovisnosti.

Tehnologija nam radi to da se polako otuđujemo od života, ali mi bježeći od života svoj mozak umrtvljujemo, jer ga ne stavljamo u funkciju borbe za određene stvari nego ga umrtvljujemo. Svi se na određeni način povlačimo i gubimo kontakt sa svojom djecom, gubimo kontakt sa samima sobom. Mi kada pogasimo tehnološke stvari u kući u totalnoj smo panici“, rekla je Radmila Rangelov Jusović, direktorica COI Step by Step.

A panika često zavlada među roditeljima kada im se dijete suoči sa perceptivnim, emotivnim, motoričkim ili komunikacijskim problemima.

Park, ljuljaška i klackalica danas su prazni, neka djeca bolje se snalaze na tabletu, telefonu ili računaru. Roditelji često ili izbjegavaju, ili ne znaju odgovor na pitanje – jesu li djeca žrtve dinamičnog tehnološkog razvoja, ili su tu žrtvu naslijedili od nas.

Dok tražimo odgovor, borimo se i pokušavamo plivati u hirovitoj tehnološkoj bujici. Trenutno, gubimo bitku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.