Karavelić: Svi smo griješili, Milošević je bio iskra za rat

Vijesti 10. feb 201720:18 > 20:36
N1

Bivši generalmajor Armije RBiH Vahid Karavelić gostovao je u emisiji Crvena linija u programu N1 televizije gdje je sa sagovornicima iz Zagreba i Beograda govorio o raznim temama.

Jedna od tema je bila i širenje pozitivnih poruka između tri strane, te koliko je to bitno za dalji napredak i suživot na Balkanu.

Karavelić je istakao da je on kao osoba spreman da se u svakom trenutku izvini za svaku nevinu žrtvu.

Ja kao čovjek sam spreman u svakom trenutku da se izvinim za bilo koju nevinu žrtvu u proteklom ratu. Bilo kome i bilo kom narodu pripadala ta žrtva. Ovo govorim iz osnovnog i moralnog, ljudskog aspekta jer smatram da je to ljudski i da se treba izviniti bez čekanja na neki redoslijed. Ja sam spreman. Volio bih da su i politike u BiH spremne na to. Svako onaj ko se izvini pokazuje svoju veličinu u svemu tome“, kazao je.

Smatra da se mora preći preko svega i krenuti naprijed, ali da je sramotno da još uvijek “neki u BiH i šire ne priznaju genocid”.

Proteklo je 20 godina od rata, a ja sam očekivao da će doći do katarze u najvećem dijelu srpskog naroda u Srbiji i u BiH. To je bruka i sramota da se još ne priznaje genocid u Srebrenici, ako se ne možemo dogovoriti da li je bila agresija ili ne – ja prelazim preko toga, ali genocid.. Stalnom prijetnjom iz srpskog korpusa se ne postiže ništa. Stalno se pravi atmosfera “da se završi nešto”. Moramo prekinuti s tim i okrenuti se Bosni i Hercegovini“.

Karavelić je još kazao da se ne može stajati na bedemima ‘92.

Vrlo je prevaziđeno stajati na bedemima 92’. Uradilo se što se uradilo, Milošević je zaveo veliki broj ljudi i tu je bila glavna iskra iz Beograda na čelu s njim. Svi smo pravili greške, ali to je glavni kamen spoticanja bio. Političari su i danas na tim bedemima iz 1992., nažalost“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.