Kalaba o ptičjoj gripi: Nalazi najkasnije prekosutra

Vijesti 12. feb 201714:09 > 14:21
Reuters

U Prijedoru je u toku sanacija žarišta u jednom domaćinstvu, gdje je kod 10-ak domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5".

Pristup neovlaštenih lica zabranjen je radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su juče nadležne laboratorije kasno popodne potvrdile ovu bolest.

Dogovorene su i mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

Direktor ureda za veterinarstvo BiH koji se nalazi u Prijedoru za N1 je govorio o eventualnoj opasnosti po ljude.

U svim zemljama okruženja i Evrope se javljao N8 koji nije prelazio na ljude i nadamo se da će biti potvrđen i kod nas. Ipak ne možemo potvrditi ništa bez nalaza iz laboratorije sutra ili prekosutra. Zaraženo područje je u krugu tri kilometra, a ugroženo od 10 kilometra. Mjere zabrane kretanja i puštanja živine na otvorene prostore“, kazao je Ljubomir Kalaba, direktor ureda za veterinarstvo BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.