Istekao rok za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Vijesti 11. dec 201413:26 > 13:27
Nap.ba

Rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu Federaciji BiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je istekao jučer, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti ni u jednom kantonu.

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade. To znači da će izbor čelnika bh. entiteta FBIH i izvršne vlasti kasniti te da će se taj proces prenijeti naredne godine. 

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici ovjerila je osam kandidacijskih listi na kojima je ime 21 kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a taj proces prekjučer, dan pred istek roka obavljen je i za Posavski kanton. Ovjereno je pet kandidatskih  listi na kojima se nalazi 16 kandidata za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

Jedino je Srednjobosanski kanton i glasao o izboru delegata/izaslanika iz tog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali u CIK BiH još uvijek nije stigao materijal iz Skupštine na potvrdu.

Kako je za Anadolu Agency potvrđeno u CIK-u BiH danas će se na sjednici razmatrati i pristigle liste za ovjeru iz kantona 10 (Livanjskog), Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona. Ukoliko sve kandidacijske liste budu uredu dobit će ovjeru, nakon čega će se o njima u kantonalnim skupštinama provesti procedura glasanja, te potvrde rezultata od CIK-a BiH. 

Time proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH nije ni započeo u čak četiri kantona: Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. 

Inače, kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

U skladu sa članom 10. 13. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.

Ozbiljna kašnjenja u izboru svih delegata u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH bit će i iz razloga što će Klub srpskog naroda ostati nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po kantonima, u drugom krugu, s obzirom da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset kantonalnih skupština izabrano svega 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu sa entitetskim Ustavom, analiza je Anadolu Agency.

U skladu s tim Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine morat će pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg delegata u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH iz reda neizabranih kandidata sa liste političkog subjekta koja bude imala srpskog predstavnika, a naredna je kojoj po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od kantonalnih skupština. 

Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini kantona, kao što je uobičajno u skladu sa Ustavom FBiH, već samo delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

U prvom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti popunjena mjesta bošnjačkog i srpskog predstavnika iz Zapadnohercegovačkog kantona jer su svih 23 izabrana predstavnika u Skupštinu isključivo Hrvati. 

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u skladu sa propisanim odredbama neće biti moguće popuniti u prvom krugu jednog delegata iz hrvatskog naroda, dva iz reda Ostalih, te jednog predstavnika srpskog naroda. Naime, u Skupštinu Tuzlanskog kantona izabrano je od ukupno 35 zastupnika njih 34 iz bošnjačkog naroda i samo jedan iz srpskog naroda. Iz Skupštine Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH inače, biraju se dva predstavnika srpskog naroda.

U prvom krugu neće biti moguće izabrati ni jednog predstavnika srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) odakle se inače biraju dva. 

Bez predstavnika srpskog naroda je i Skupština Posavskog kantona, a po propisanim odredbama trebala bi da bira jednog predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH

Jedan predstavnik Ostalih neće moći biti izabran iz Skupštine Srednjobosanskog kantona jer među zastupnicima nema niko ko se tako izjasnio. 

Time će se izbor nedostajućih delegata iz srpskog naroda u Posavskom, Zeničko-dobojskom Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu, predstavnika bošnjačkog naroda u ZHK i predstavnika hrvatskog naroda i Ostalih iz TK, te jednog Ostalog iz SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH birati preraspodjelom mandata, u drugom krugu izbora, i to iz kantonalnih skupština u kojim ima Srba, Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Samo će se u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 (Livanjskom) moći izabrati predstavnici u Dom naroda u skladu sa propisanim odredbama. 

Nedostajući delegati iz srpskog naroda djelimično će se moći nadoknaditi u drugom krugu iz Kantona 10 (Livanjskog) dva i jedan iz HNK.

Istovremeno kandidati iz reda ostalih koji nedostaju u drugom krugu će moći biti popunjeni iz skupština USK gdje ima dva predstavnika, te isto toliko u Skupštini KS koji su “viška”, te ZDK i BPK po jedan. Time je broj predstavnika iz Ostalih u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH za tri veći nego ih se ukupno bira – sedam. 

Nedostajući predstavnik hrvatskog naroda iz TK moguće je nadomjestiti iz skupština kantona BPK, SBK, HNK, ZHK, KS i Kantona 10 (Livanjskog), a nedostajućeg bošnjačkog predstavnika iz ZHK iz bilo kog drugog kantona u Federaciji BiH. 

Prema analizi Anadolu Agency u skupštine deset kantona u FBiH, na osnovu podataka Centralne izborne komisije BiH izabran je ukupno 171 zastupnik Bošnjak, 92 Hrvata, 16 Srba i 10 ostalih. 

Predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta FBiH biraju klubovi delegata Doma naroda Parlamenta FBiH koja uz opću većinu uključuje i podršku najmanje jedna trećina kluba svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik FBIH uz saglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske vlade kojeg potvrđuje drugi, Predstavnički dom Parlamenta FBiH. 

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH održaba je 2. decembra, nekoliko dana mimo roka utvrđenog za taj čin – 20 dana od dana potvrđivanja rezultata općih izbora.