Poseban dokument za online narudžbe preko 50 KM

N1

Nastavljaju se problemi ljubitelja kupovine preko interneta. Odnedavno svaka pošiljka čija vrijednost prelazi 50 KM podliježe carinjenju. Problem je što nerijetko i cijena carine prelazi vrijednost naručene robe.

Da bi preuzeo pošiljku ukupne vrijednosti 74,64 KM, morao je platiti 80,84 KM za troškove carine. Riječ je o poklonu koji je stigao iz Kanade.

Riječ je o paradoksu da, ukoliko kupujete preko interneta, porez koji plaćate može biti veći od ukupne vrijednosti kupljenog proizvoda.

Iz Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, konkretan slučaj objasnili su ovako:

“Obračun uvoznih dažbina vršio se u skladu sa Carinskom tarifom BiH, gdje je naplaćena carina u iznosu od 5 posto (tačnije 3,73 KM), a potom je sve skupa predstavljalo osnovicu za obračub 17 posto PDV-a (tačnije 13,32 KM). Dakle ukupno naplaćene uvozne dažbine iznosile su 17,05 KM. Što se tiče razlike troškova do iznosa od 80,84 KM, molimo Vas da kontaktirate posrednika u pomenutom carinskom postupku, a to je kompanija DHL.”

Račun koji je izdao DHL je jasan. Na njemu se nalazi pet stavki, čija je ukupna cijena 80 KM.

Komplikacije u vezi sa kupovinom na internetu nastao nakon odluke Uprave za indirektno oporezivanje BiH da za svaku pošiljku kupljenu preko online servisa, a čija je vrijednost veća od 50 KM, mora biti plaćen porez. O tome da li građani za to moraju angažovati špeditera,portparol UIO-aRatko Kovačević kaže:

“Svaki pojedinačni slučaj narudžbe je specifičan. U zavisnosti od svih uslova koji se nalaze u tom specifičnom slučaju, svaka osoba koje dobija paket iz inostranstva biće obaviješteno o svim detaljima od nadležne carinske službe. Ukoliko se radi o stvarima koje u ovom trenutku zahtijevaju i angažovanje treće osobe, posrednika, to jest špeditera, svaki građanin će o tome biti posebno obaviješten.”

Ukoliko preko interneta naručite robu čija vrijednost prelazi 50 KM, na vašu adresu stići će poseban dokument. Bićete pozvani da angažujete špeditera, te platite njegove usluge. Tako će biti sve do puštanja u rad novog modula informatičke carinske aplikacije. Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu kako rade punim kapacitetom, a novu aplikaciju očekuju uskoro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.