Sarajevski učenici rade da bi skupili novac za ekskurziju

Vijesti 15. feb 201709:42 > 09:54
N1

Učenici trećih razreda Srednje medicinske škole na Bjelavama postali su hit u regionu. Oni, naime, organiziraju akciju „Ekskurzija 2017“ da bi prikupili novac za svoje prijatelje koji su u lošijoj materijalnoj situaciji da bi zajedno s njima išli na ekskurziju.

Budući da su akciju objavili i na Facebooku, vijest se ubrzo proširila. U jednom od postova su napisali: “Tražim – nudim posao” stoji da su ovi srednjoškolci spremni čistiti parkove, privatna dvorišta, prati suđe u restoranima, dijeliti letke, reklamirati proizvode, zabavljati djecu u bolnicama i domovima…

U studiju N1 televizije bili su učenici Hamza Omerović, Selma Hasanbegović Amina Sporišević i njihova profesorica dr. Sabina Smajlović.

Ideja je krenula od učenika i krenuli ka realizaciji akcije. Profesori su nas podržali“, rekao je Hamza.

Načelnik Općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić se ponudio učenicima.

Imamo još dosta ponuda i pokušavamo sve stići za vikend. Nas je 178 u generaciji, a načelnik će nas aktivirati da uredimo i očistimo Aleju Ambasadora, a on će uplatiti određenu sumu novca na naš račun“, rekao je Hamza Omerović i dodao da ima još mnogo ponuda za posao te da se trude stići sve vikendom.

Selma Hasanbegović je ispričala kako su učenici već Išli raditi u Zavod Mjedenica. “Dijelili smo i letke za jednu turističku agenciju. Nadamo se da ćemo skupiti dovoljno da svi mogu otići na eskurziju.

Učenica Amina Sporišević je kazala da svaki vid humanitarne akcije treba podržati.

U drugim zemljama djeca sa 16,17 godina već imaju posao, da zarade za džeparac i stvara se radna navika. Kod nas je tradicija reći da nema posla. Mi smo se uvjerili da ima posla, mnoge firme su nam nudile posao koji možemo obavljati mi tinejdžeri. Najbitnije je da sami ne možemo ništa, a da zajedno možemo sve.”

Na pitanje profesorici kako je reagovala kad su joj učenici saopćili ideju, ona je odgovorila da je ostala bez teksta, te da ih treba podržati jer imaju ideje i inicijativu.

Molim sve koji ovo prepoznaju da pomognu omladini, da se njihov san realizira u javu. Ostala sam bez teksta. Vidjela sam da možemo naučiti puno od mladih ljudi. Ovo je jedna divna generacija koji su pokazali toliki znak empatije da profesorima nije bilo jednostavno. Trebao je doći momenat da se sa ideje krene na djela.”

Učenica Selma je kazala da je ova akcija pokrenuta u drugom razredu. “Tada smo skupili određeni dio novca, a onda smo nastavili u trećem razredu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.