N1 u vožnji sa "presretačima": Jučer kazna 40, danas 100 KM

Vijesti 15. feb 201718:29 > 18:56
N1

Na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, koje su sa sobom donijele pooštrene kazne za prekršaje. Naša ekipa bila je na terenu sa policijom i provjerila kako protiče provedba zakona.

Za saobraćajnu patrolu uobičajen dan. No, za vozače, baš i ne. Takozvani presretač brzo uočava prvog prekršioca. Jučer bi platio 40 KM. Ali, od danas, ovaj vozač za korištenje mobilnog telefona dobija kaznu od 100 KM.

Presretač nastavlja put. Kamere bilježe novog prijestupnika. Novi zakon – nove kazne.

“Nepropisno mijenjanje saobraćajnih traka u više navrata, što smo zabilježili video nadzorom, a primijetili smo i da prilikom upravljanja motornim vozilom ne koristi sigurnosni pojas. Istom smo izdali novčanu kaznu koja je bila 150 KM, jedinstvena 120 KM, koju će on u roku od osam dana platiti 50 posto”, objasnio je saobraćajni policajac.

Tako novi zakon izgleda na ulici. Drastična kaznena politika, prije svega novčana, predviđena je prije svega za prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, korištenje mobilnog telefona, te nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Više od 40.000 saobraćajnih nezgoda, 300 mrtvih u jednoj godini, statistika je kojoj se odmah mora suprotstaviti, kažu u resornom ministarstvu. Upravo to je svrha novog zakona, ali i podizanje nivoa saobraćajne kulture na svim putevima u BiH.

“Ako je neka kazna 40 maraka, koju ćete u roku od osam dana platiti 20 maraka, a pritom se kontrola ne vrši tako često, naravno da će to biti prihvatljivo i da nije mehanizam koji će vas natjerati da dalje ne činite taj prekršaj. Ako smo se već opredijelili da to bude prekršaj, kazna za najteže prekršaje ne smije biti uopšte prihvatljiva. Cilj je da niko ne čini te prekršaje i da se po tom osnovu naplaćuju kazne”, kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

Opsežna zakonska regulativa odnosi se na niz pravila, kojih se itekako moraju pridržavati i ostali učesnici u saobraćaju – suvozači, pješaci, biciklisti… Ipak, sa ovim zakonom priča o sigurnosti ne dobija sretan kraj. Dostizanje civilizacijske saobraćajne kulture, na pojedinim necivilizacijskim dionicama, trenutno gubi smisao. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.