Tanović za N1: Univerzitet je pod velikim utjecajem politike

Vijesti 16. feb 201716:54 > 21:40
N1

U večerašnjem izdanju "N1 na 1" razgovaramo o reformi, i to reformi obrazovnoga sistema – je li istinske reforme ovog sektora uopće bilo u Bosni i Heregovini i gdje smo pozicionirani?

Ne možete zauzeti niti jednu značajniju funkciju na Univerzitetu ako niste podržani od vladajuće politike. Ne možete biti rektor, prorektor, ni dekan nekog fakulteta ako iza vas ne stoji vladajuća politička struktura. Bila sam 2004. godine jedina kandidatkinja za rektoricu Univerziteta u Sarajevu, ali zadnji minut konkursa se pojavila značajna politička ličnost – Hasan Muratović – čiji je najveći opus u djelovanju upravo politički, a ne naučno-nastavni. Nažalost, on je bio izabran zato što je imao tu podršku“, kazala je u razgovoru “N1 na 1” Lamija Tanović, profesorica na Sarajevo School of Science and Technology.

Javni univerzitet je pod velikom paskom politike i bez obzira koliko se oni bune. Vidjeli smo amandmane. Teško da će ubjediti kantonalnu vladu da se ne petlja u neke stvari jer tu je taj najjači argument: mi smo osnivači, plaćamo vas u značajnome procentu i prema tome imamo pravo da se miješamo“, dodala je profesorica Lamija Tanović ističući kako je mnogo i političkih dužnosnika koji su profesori na fakultetu.

O reformi obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini? Je li istinska reforma ikada krenula i gdje smo i na čijoj listi prioriteta? O novom Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo; o autonomiji i stranačkim utjecajima. O sposobnostima i podnobnostima. Je li sloboda mišljenja u krizi?

O ovim i drugim temama pogledajte u razgovoru s Lamijom Tanović:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.