Magazinović za N1: Bojim se da nekome odgovaraju krize u BiH

Vijesti 16. feb 201717:29 > 17:33
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH bio je gost Dana uživo, gdje je komentarisao novu političku krizu, ali odnose u regiji.

Kazao je to da je jučer je bilo radno u Parlamentu, svi zastupnici su učestvovali u radu, jer je jučer je bila i sjednica Kolegija, gdje je Mladen Bosić uputio zahtjev za odgađanje sjednice, ali ništa drugačiji dan od bilo kog drugog.

Danas – dosta drugačije. “Kolege iz RS nisu prisustvovale, kvoruma je bilo – ali ne i kvoruma za donošenje odluka. Sjedinca se nastavlja 7. marta.

Da li ga je potez parlamentaraca iz RS iznenadio, Magazinović kaže:

“Mene je to iznenadilo. Njihov zahtjev je da Izetbegović odlučivanje o važnoj stvari, odnosno revizije tužbe – da se vrati u institucije, da se sazove sjednica Predsjedništva i da se o tome drugačije raspravlja, nego što se u javnosti raspravlja”.

Tvrdi da to ima smisla, ali: “Bojkot rada je začuđujući i to je antidejtonsko djelovanje, i to je bezbroj puta rečeno”.

“Bilo bi logično da su došli na Parlament i rekli ‘hajde da razgovaramo’. Nije ovo prva ni posljednja kriza. Ako svaku budemo rješavali bojkotom – nećemo daleko dogurati”, ocijenio je.

“Svi su se zakleli da će poštovati institucije BiH, a malo ih je u globalu, koji to čine. Svi ih poštuju onako kako im odgovara”, kazao je gostujući u Danu uživo na N1.

“GO SDP je donio svoj stav i ocjenu rekavši da podržava postupak revizije, ako postoje novi dokazi koji su u skladu s onim što Međunarodni sud pravde zahtjeva. Istina i pravda iznad svega, ako dokazi ne postoje ulazimo u političku ravan”.

Kaže da se rasprave vode kroz medije, koje su političke prirode. “Niko ne govori o argumentima. Treba javnosti reći onako kako jeste, ostalo je zamajavanje – i bojim se da nekome odgovaraju ove krize, u smislu politizacije”.

Za reviziju tužbe BiH protiv Srbije rok je skoro istekao.

“Ja sam danas od jednog od kolega koji se razumije u matriju čuo da su bila tri slučaja kada su strane tražile reviziju presude. Sva tri su odbijena, a jedna jer je zahtjev predan zadnjih dana. Takav pristup je neozbiljan, ali sud donosi odluku. Ne tvrdim da je namjerno neko čekao 10 godina pa da se s ovim bavi posljednjih 10 dana, ali svjedoci smo da se u BiH čeka minut do 12”.

Kaže da je ovo preozbiljna stvar da bi se ovako razgovaralo o njoj.

“Mi zaslužujemo da nam se kaže šta je radio agent, i šta su radili ovi što su im puna usta patriotizma. Građani zaslužuju pošteniji odnos, jer su predmet omalovažavanja”.

Da li bi revizija mogla ugroziti odnose u regiji?

“Ugrozit će, ali ništa važnije od pravde i istine. Ako dokazi postoje – može se to nekome sviđati ili ne. Ako dokazi ne postoje, ne trebamo zatezati odnose. Naši susjedi se često ponašaju superiorno u odnosu na nas. Jesu uređeniji, ali im ništa ne daje na pravo da se uređuju odnose u BiH”.

Rezolucija o napretku Hrvatske

“Da bi susjedi imali kredibilitet da savjetuju nas, trebali bi počistiti ispred svog praga. Tretiraju nas često kao zemlju sa posebnim potrebama, a sebe kao naše skrbnike”, kazao je Magazinović, dodavši da to uopće ne čine.

“Ako političari Hrvatske insistiraju na tome kako BiH treba da izgleda, tako i mi imamo pravo da im ukažemo na probleme u Hrvatskoj na koje bi trebali da ulože energiju. Korupcija, LGBT zajednice, ekonomija… Hrvatska je ponovo uvrštena u korumpirane zemlje. Najveća nacionalna manjina u Hrvatskoj, Srbi, imaju značajno umanjen broj. Možda da Hrvatska svojim postupkom da im da status konstitutivnog naroda”.

U rezoluciji koju je podnio tvrdi da je neravnomjeran razvoj regija u Hrvatkoj, a ono što se preljava u BiH je jačanje desničarskih pokreta. “Oni su antifašstička zemlja, tako treba da se ponašaju, a nuklearni otpad da ne odlažu na granici sa BiH”.

“Mi bi im mogli reći – ‘mi imamo problema i bez vas’. Hajmo biti dobri susjedi i pomagati jedni drugima, a ne da im se miješamo u odnose”, kazao je Magazinović.

Ima li sankcija za bojkot sjednica?

“Zastupnici SNSD-a bojkotuju sjedince kada njima predsjedava Šefik Džaferović. Njihove optužbe prema Džaferoviću su neopravdane. Poslanici ne sude o prošlosti, nego sudovi. Ponavljaju istu stvar i napuštaju sjednice. Znam da je to za Džaferovića frustrirajuće, ali niko nije poduzeo nikakav potez u tom pravcu jer im akti ne dozvoljavaju”.

Ipak – neće se ništa desiti, sankcija neće biti, potvrdio je.

“Ali se nadam da će se ljudi do 7. marta dozvati pameti. Nije parlament BiH zadužen za probleme u Sarajevu, nego za čitavu BiH”, izjavio je Magazinović na koncu gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.