Lazović: BiH je razapeta država, ključevi okova su u RS

Vijesti 16. feb 201718:14 > 18:17
N1

Miro Lazović bio je dio bosanskohercegovačke delegacije u američkom Daytonu kao predsjednik tadašnje Skupštine Republike Bosne i Hercegovine. Ispratio je različita politička previranja u BiH i i danas je dio političke scene.

Gostujući na N1 u emisiji Dan uživo kazao je da je današnja BiH na jednoj raskrsnici.

“Današnja BiH jeste na raskrsnici, ali odavno, od 1995. je razapeta država između dejtonskih principa i strmljenja ka Briselu. BiH bi htjela brže ka Briselu, ali ne ide. Upravo zbog sadašnjeg ustavnog uređenja, teritorijalne podjele, zbog Ustava ne možemo brže. Ključevi okova su u RS u rukama pojedinaca”.

“U tom kontekstu, BiH sama ne može preći Rubikone i te okove. Potrebna nam je međunarodna pomoć. Volio bih da domaće snage smognu mudrosti, i da shvate da u EU ne mogu ići odvojeno, sa dva, a ne tri entiteta. Samo stabilna BiH može biti dio EU. Ovde se vode bitke, a to je problem od 1995”, kazao je Lazović za N1.

Kritičan je prema onome što se radi i u Evropskom parlamentu. “Zašto se sama BiH na neki način pokušava rezolucijama dijeliti? Koncept Evropskog parlamenta je koncept koji ne mora biti loš, jer živimo federalizam i danas. Treba odbaciti etničku federalizaciju”, ocijenio je Lazović.

Da li je prevelik zalogaj očekivati da BiH sama napravi iskorak?

O odnosima zemalja regije prema BiH

“Jeste. Sa ovakim uređenjem BiH ne može napraviti iskorak. Volio bih da može, ali političke strukture koje političku moć grade na etničkim podjelama…Zato to sama BiH ne može. Odns Srbije i Hrvatske prema BiH treba da bude korektan, i da otvori put BiH ka EU integracijama”, izjavio je Lazović.

Smatra da Srbija konkretno mora pokazati Vučićeve riječi, da mu je stalo do BiH. “Praksa ga demantuje, izjave stoje – ali djela demantuju. Od ljudi koji su mu u okruženju, a i iz RS. Mora se reći stop takvoj politici. BiH je za sada država sa dva entieteta, Sarajevo je glavni grad i takva država treba da ide ka EU integracijama”.

Kaže da je Hrvatska promijenila politiku, barem prema izjavama predsjednice i novog saziva vlade. “Ali rezolucija u Evropskom parlamentu je rezultat pritiska hrvatskih zastupnika, koji su pokušali stvoriti politiku podjele Bih na tri entieta. Na njhovu žalost – to nije prošlo. Shvatili su da se sa BiH ne treba igrati”, kazao je.

A da li je revizija tužbe – opravdana?

“To je najdelikatnije političko pitanje. Sa moralne, pravne i političke strane treba pristupiti. Žalosno je da se sačekalo zadnjih 10 dana da se stvori tenzija. 10 godina se ćutalo, ili nije bilo pravih poteza”.

“Sa moralnog aspekta nema dvojbe, treba biti podignuta, jer se niko ne smije igrati za žrtvama”, tvrdi Lazović.

“Sa pravnog aspekta je potreban maksimalan napor da se to uobliči i dokaže da je revizija validna. Pravnici trebaju pokazati i političarima da postoje elementi za podizanje revizije. Ako toga nema, rizikujemo posljednice koje će i buduće naraštaje držati kao taoce. Ako ima dokaza – neka ide. To će neko morati dokazati u Hagu”.

Komentarisao je i zastupnike u RS koji su bojkotovali sjednicu u Parlamentu BiH. Kaže, to je neozbiljan potez.

Vjeruje da će BiH nadvladati sve nedaće

“Neozbiljno. Bojkotuju rad, rekli da će bojkotovati ako revizija bude pokrentua. Svi koji participiraju gazili su ustav, odluke, neustavne referendume i 9. januare. ako su ozbiljni – neka prepuste mandate nekome drugom”.

“Premijer Srbije šalje razumnije poruke od poslanika iz RS koji znaju da podizanje revizije može dovesti do reorganizacije BiH. U predsudi i Krstiću i tužbi protiv Srbije konstatovano da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici koji je počinila Vojska RS”, ocijeno je Lazović.

A da li smo se pomakli sa mrtve tačke?

“BiH danas nije ona iz 1992. godine. Danas živimo podijeljenu BiH, sa etničkim, ekonomskim, vjerskim podjelama. Svaki Bosanac i Hercegovac je diskriminiran, i današnja BiH je surogat stabilne države. Optimista sam bio 1992. i sada sam optimista da će BiH biti jača od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja”

Lazović je Uubijeđen da će BiH nadvladati sve. Formula se može naći, tvrdi. “Mora se naći politika koja će naći mjeru između nacionalnog i građanskog, vjerskog i sekularnog. Zagovaram to, i smatram da samo na takav način da takve partije postanu poželjne”.

Nema građanske države preko noći, ali nema ni dijeljenja – zaključio je Miro Lazović na koncu gostovanja u Danu uživo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.