Odbijene kanditature zbog promjene nacionalnosti

Vijesti 11. dec 201415:35 > 15:37
N1

Centralna izborna komisija BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda Ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2014, godine izjasnio kao Bošnjak.

Centralna izborna komisija BiH danas je odbacila i kandidatsku listu zastupnika Emira Frašte za izbor delegata iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda Ostalih.

Inače, Centralna izborna komisija BiH izvršila je provjeru kandidatskih listi za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz skupština Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i iz Skupštine Kantona 10.

Iz Skupštine Tuzlanskog Kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ovjereno je osam kandidatskih listi na kojima se nalazi 21 kandidat, iz skupštine Zapadnohercegovačkog kantona ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata, iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ovjereno je  devet kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata, iz Skupštine Bosansko-podrinjskog Kantona Goražde ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi 11 kandidata i iz Skupštine Kantona 10 ovjereno je pet kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata.

Odluke o ovjeri kandidatskih listi biće dostavljene nadležnim kantonalnim skupštinama kako bi bila nastavljena pocedura izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.