Revizija tužbe: Političko pitanje ili satisfakcija za žrtve?

N1

BiH je mnogo ranije trebalo da krene u reviziju presude iz 2007. godine. Za eksperte je neupitno da je do revizije trebalo doći, ali je problem što se u sve kasno krenulo. Ovo više nije pitanje satisfakcije žrtava, već političko pitanje.

Nakon presude Radovanu Karadžiću, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, rekao je da će pravnici u toj presudi tražiti nove dokaze kojom bi imalo smisla krenuti u reviziju tužbe BiH protiv Srbije za počinjeni genocid u našoj zemlji. Refik Hodžić, nekadašnji portparol haškog tribunala kaže da su u statutu Haškog suda pravde jasno naznačena pravila, da do revizije tužbe može doći, samo ako postoje jasni dokazi koji se moraju podnijeti u roku od 6 mjeseci od novih saznanja.

“Zaista će biti zanimljivo vidjeti, do koji su dokaza u ovih zadnjih 6 mjeseci došli eksperti bh. tima, a koji su bili skriveni svih ovih 10 godina”, kazao je Hodić.

Ovo je manje pitanje koje će pružiti satisfakciju žrtvama, a više političko pitanje. Za Muhameda Šaćirbeja revizija tužbe pokazaće političku sposobnost Bakira Izetbegovića.

“Odluka za tužbu jeste politička odluka i tražiće političku sposobnost, jer nije proces samo sudski, on ima mnoge druge elemente političke, sudske, a isto proces u drugim međunarodnim institucijama”, objasnio je Muhamed Šaćirbey, bivši ambasador BiH pri UN-u .

Nekadašnji agent tužbe BiH protiv Srbije Francis Boyle, ne vjeruje da ekspertni tim na čelu sa Sakibom Softićem, može da priloži bilo kakve nove dokaze, jer smatra da nije ništa ni radio posljednjih 10 godina. Prilika je za njega odavno propuštena.

“Njegov tim advokata je trebao nadgledati one pravne akcije i sastaviti dosije. Umjesto toga Bakir je ljetos priznao da se nije ništa radilo”, otkrio je Francis Boyle, nekadašnji agent BiH u Haagu.

Još jedno pitanje je, da li će Sakib Softić moći uopšte predstavljati BiH u eventualnom novom postupku.

“Ukoliko sud stane na stanovište da se radi o novom postupku, onda će biti potrebno pribaviti saglasnost ostalih članova Predsjedništva BiH”, podsjetio je Kasim Trnka, pravni ekspert.

Je li se ozbiljno ušlo u reviziju tužbe ili nije. Upućeni vjeruju da će novi postupak i žrtve biti ismijane pred međunarodnim pravosudnim institucijama, a ono što je još veći problem je što će međunacionalni odnosi u zemlji biti još jednom na ispitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.